Predsedniške volitve bodo 22. oktobra

Volitve predsednika republike bodo v nedeljo, 22. oktobra, je opoldne v Narodni galeriji razglasil predsednik DZ dr. Milan Brglez. Volilna opravila začnejo teči 21. avgusta. V kolikor pride do drugega kroga volitev, bodo te tri tedne kasneje, saj od dneva razpisa do glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni. Inavguracija predsednika republike bo v Državnem zboru 22. decembra.

Dr. Brglez je ob podpisu odloka o razpisu predsedniških volitev izrabil priložnost, da je povedal svoje mnenje o predvolilni kampanji, ki naj »bi v ospredje postavila funkcijo predsednika republike«. Kandidatom, ki se bodo podali v volilno tekmo, je zaželel smelosti in poguma, izvoljenemu pa veliko vladarske modrosti, v korist vseh nas in naše skupne domovine.

Predsednik DZ Državnega zbora je med drugim ponovno poudaril, da ne namerava kandidirati, je pa podal mnenje, da Slovenija potrebuje predsednico ali predsednika z odlikami, kot so pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost.

Poudaril je, da Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo »oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi.«