Predsednik Pahor: Govor v slovo Slavku Avseniku

Foto: Nebojša Tejić/STA.
Foto: Nebojša Tejić/STA.

Objavljamo govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na žalni slovesnosti pred Avsenikovo domačijo spregovoril v slovo pokojnemu Slavku Avseniku.

“Spoštovana družina Avsenik, žalni zbor.

Danes žaluje ves slovenski svet. Umrl je pesnik slovenske duše, Slavko Avsenik.

Toda to ni slovo. Je tih, veličasten pozdrav. Je srečanje, čeprav tako zelo žalostno. Je naša tiha in iskrena izpoved hvaležnosti. To ni slovo, ker bomo skupaj za vse večne čase.

Gotovo je nekje kraj, kamor so v neminljivost poklicani dobri ljudje. Če so to nebesa, je Slavko Avsenik že tam.

Zdravljica in Golica. Dve himni. Dve umetnini, ki izkazujeta naš, slovenski narodni značaj. Dve pesmi in melodiji, ki nas določata. Če nam Prešeren govori o edinosti, sreči in spravi, nam Slavko Avsenik vse tri prešerno uglasbi.

Slovenci se nimamo za radosten narod. Mar res nismo? Zavrtite Golico. V hipu bomo eksplodirali v nepopisno srečo. Slovenci se nimamo za povezan narod. Mar res nismo? Zavrtite doma ali kjerkoli po svetu pesem »Slovenija, od kod lepote tvoje«. Ni ga tisti hip čvrstejšega lepila od solz ganjenosti in narodne pripadnosti.

Slavko Avsenik je v glasbenem smislu izumil naše čustvovanje veselja do življenja in ljubezni do domovine. Vse to je bilo tako silovito, odmevno in doživeto, da so te viže privzeli za svoje tudi preštevilni Evropejci. Melodije Slavka Avsenika so kulturna dediščina Slovenije, Evrope in vsega sveta.

Nazadnje sva se srečala prav tu pred dvema letoma. Kot danes, pred številnimi privrženci, domačimi in tujimi. Ob 60. obletnici umetniškega opusa sem mu podaril repliko prazgodovinske Srebrne piščali. Skupaj sva stala tam na odru, ko je nekdo iz občinstva menda res vprašal, kdo je tisti zraven Avsenika?

Slavko Avsenik,

sprašujem Vas … ali je sploh kaj imenitnejšega od zadoščenja, da ste svojim ljudem zapustili navdih za lepo in dobro. Kako se počuti nekdo, ki nam je izumil tipko za srečo. Samo pritisneš nanjo, zaslišiš Golico, to slovensko kraljico in si vznesen od veselja.

Vidite, Slavko Avsenik,

celo na tem žalostnem srečanju govorimo o veselju in sreči. Res ste nekaj posebnega.
Spoštujemo Vas. Hvaležni smo Vam. Zlasti pa Vas imamo neskončno radi.”

Borut Pahor