Predsednik Pahor Bibliothèque de la Paix podaril roman To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona udeležil slovesnosti, ki jih Francoska republika prireja v Parizu ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne. Srečanje svetovnih voditeljev je osrednji svetovni dogodek ob tem dnevu spomina in je namenjeno obeležitvi konca vojne in potrditvi skupne zavezanosti ohranjanju miru.

Ob Slavoloku zmage se je zbralo več kot 80 svetovnih voditeljev; slovesnost je bila pripravljena natanko sto let po podpisu premirja med zavezniškimi silami in Nemčijo (11. novembra 1918), ki je končalo spopade 1. svetovne vojne na zahodni fronti. Na komemoraciji so se voditelji poklonili milijonom žrtev tega svetovnega spopada.

Sodelujoči voditelji držav in vlad so bili ob robu foruma povabljeni, da Knjižnici miru (Bibliothèque de la Paix) podarijo knjigo, ki po njihovem mnenju predstavlja sporočilo miru. Predsednik Pahor je knjižnici podaril roman To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja. Roman je prejel več nagrad, med drugim je bil leta 2014 v Franciji razglašen za najboljšo knjigo tujega avtorja. Pretresljiva zgodba temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje o vojni, ki nikoli zares ne rešuje problemov, marveč med vsakdanjimi ljudmi ustvarja nove in še strahovitejše, ki jih doživljamo še danes. To noč sem jo videl je zgodba o praznini in ljudeh, ki jim je vojna vzela življenje – v simbolnem ali v dejanskem pomenu.

Knjiga To noč sem jo videl v slovenskem izvirniku ter angleškem in francoskem prevodu v Knjižnico miru prinaša slovenski poziv in željo po miru, ki izhaja iz intimnega doživljanja vojne in povojnega časa med slovenskim prebivalstvom.

Slovenski pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar (1948) je eden izmed najplodovitejših in najodmevnejših slovenskih sodobnih literarnih ustvarjalcev. Je največkrat prevajan sodobni slovenski pisatelj, ki je za svoja dela prejel številne nagrade doma in v tujini, med drugim Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1993) in naziv Državljan Evrope v Evropskem parlamentu (2015). Kot takratni predsednik Slovenskega centra PEN je veliko pripomogel k slovenski osamosvojitvi.

Vir: Urad predsednika RS