Predsednik B. Pahor v Rovtah: ‘Storimo vse, da se nikoli več ne zgodi.’

Foto: Twitter.
Foto: Twitter.

Storimo vse, da se nikoli več ne zgodi.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov in 70. obletnici povojnih pobojev udeležil spominske slovesnosti ob spravni kapelici v Rovtah. Na slovesnosti so se spomnili 50. obletnice smrti msgr. Janeza Hladnika, človeka, ki je skrbel za preganjane primorske rojake pred drugo svetovno vojno in slovenske begunce po drugi svetovni vojni v Argentini.

V nagovoru zbranim je predsednik republike spomnil, da bomo v kratkem praznovali 25. obletnico odločitve, da ustanovimo lastno državo, in da nas manj kot leto loči do 25. obletnice razglasitve te države. “Slovenci smo skupaj v veliki enotnosti dosegli ustanovitev države in prevzeli odgovornost za našo usodo v svoje roke. Imamo eno državo in mislim, da ne moremo imeti dveh domovin. Slovenija je bila ustanovljena z evropsko idejo, idejo sprave in želim si, da bi v takem stanju duha praznovali tudi odločitev za samostojno državo in razglasitev te države,” je dejal predsednik.

Ob tem je pozval, naj nikoli več nobena ideologija ne bo skušnjava, da bi se obrnili stran od demokracije in naj se nikoli, nikoli več ne zgodi, da bi brat dvignil roko nad brata.

Urad Predsednika države