Pred kongresom ponosnih naslednikov KPS

Vir: Facebook

Osrednji mediji v Sloveniji budno spremljajo priprave na letošnji kongres Socialnih demokratov. Prav je, da tudi v Časniku preberemo kaj o tem. Ugibanja o kandidaturah za predsednico oziroma predsednika stranke so končana. Tanja Fajon, ki ostaja edina kandidatka za predsednico stranke, je še pred kongresom dala demokratično odpikati morebitne konkurente in bo stranko v nadaljnjih letih vizionarsko vodila po poti DeSUS-a. Iz neuglednega obrobja stranko lahko rešijo edinole že ostareli in še vedno ponosni nasledniki KPS. Ob tem se lahko vprašamo, ali ima predsednik CK zamrznjeno člansko izkaznico KPS ali SD ali v strankah s tistimi vmesnimi imeni, s katerimi so partijci spuščali meglo in v njej sestopali, nikoli pa sestopili z oblasti. Za podmladek SD pa tako in tako ne vemo, ali pripada SD ali Levici.
Likvidacija SD (ustrezneje rečeno stečaj) bo mnogo bolj zapletena od zapuščinske razprave po DeSUS-u, kajti SD ima osupljive veliko premoženja v nepremičninah. Kako so prišli do njih, si komajda upamo šepetati, odkar so sodnice v Celju, ki sodijo v seveda imenu ljudstva, Janezu Janši stopile na oster jezik in hitre prste. Da se razumemo, Moskovičeva vila ni bila ukradena, ampak je prišla v last SD po revolucionarnih parolah: tovarne delavcem, zemljo tistim, ki jo obdelujejo, palače in vile tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

V Moskovičevi vili ni evroposlanske pisarne

Foto: Andrej Tomelj

Stranka SD Moskovičevo vilo nujno potrebuje pa še premajhna je zanjo. Zato je morala celo sama predsednica stranke in evropska poslanka za svojo poslansko pisarno iskati streho nad glavo drugje. Res je imela srečo, da so ji veletrgovci Jelačini, še preden jih je revolucionarna oblast oropala, zapisali kot v svoji palači. Prav berete, Tanja Fajon se je šopirila na Emonski cesti 8 v Ljubljani, to je v Jelačinovi veletrgovini, kjer so si po nacionalizaciji kljuke podajali med drugimi Mercator, GP Grosuplje, Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele pa tudi stanovalci ter manjša podjetja.
Nadomestni evropski poslanec, erudit Matjaž Nemec, se ni ukvartiril na Emonski 8, ampak ima preužitek v zgradbi novogoriške občine. Stavbo v Novi Gorici z vzdevkom Kremelj je sodišče lani odvzelo SD ter prisodilo občini in kam drugam naj bi Nemec potrkal kot na županova vrata. Z veliko verjetnostjo lahko ugibamo, da je stranka SD imela notranje informacije iz moskovskega Kremlja. Nemec se je štiri leta po okupaciji Krima in štiri leta pred začetkom vojne v Ukrajini ločil od Ukrajinke Iryne. Res daljnovidno in skrajno previdno.

SD ne pleše, ampak stopica v zaodrju, Fajonova pa na modni pisti

Ob volitvah so Golobovi svobodnjaki plesali, z njimi pa tudi Socialni demokrati in Levica. Zdi se, da je Svoboda že nekoliko utrujena od plesa, Fajonovi pa še kar rajajo, da ne govorimo o Meščevih, ki imajo time-out pri plesnih orgijah.
Kot zunanja ministrica Fajonova deluje povsem nekompetentno. Diplomacija ni blebetanje, diplomacija nima dveh obrazov, enega za notranjo, drugega za zunanjo politiko, diplomacija ni prozorno laganje, diplomacija ni poskakovanje na odbojkarski tekmi, diplomacija ni modna revija. Vse to in še druge traparije, ki niso diplomacija, počne Fajonova in pri tem sama sebe občuduje. Pred dnevi so iz Beograda priletele laži in poniževanje Slovenije in Slovencev ter svinjanje po naši osamosvojitvi.
Kaj je naredila Fajonova? Skrivala se je in se sprenevedala kar osem dni od Vulinovega in štiri dni od Vučićevega neprimernega izpada. Prepozna reakcija razgalja šibkost naše zunanje politike. Učinek prepoznega vabila srbski veleposlanici na pogovor v Mladiko bo pol piškavega oreha in predmet posmehovanja prevejane srbske diplomacije. Slabo se nam piše, če se naša zunanja ministrica osebno morda celo strinja z razlaganjem dogodkov in razmer na Balkanu z beograjskega zornega kota. Koliko časa bomo še žrtve jugonostalgikov?

Mojstrstvo pri zaposlovanju težko zaposljivih strokovnjakov

Pri zaposlovanju na trgu delovne sile nezaposljivega kadra pa je bila Fajonova zelo uspešna. Na desetine njenih strokovnjakinj in strokovnjakov se bo v naslednjih letih in vse tja do upokojitve svaljkalo po ministrstvih. Pri tem se postavlja težko vprašanje, in sicer vprašanje moških kvot, kajti zaposlila je zvečine ženske. Posrečilo se ji je na hitro preposlati na listi SD neizvoljeno Emilijo Stojmenovo Duh h Golobu. Zdaj ta neposredno njemu dela težave in sramoto. Nesposobnici je v rebalansu prepolovil proračun, ona pa ob tem niti trznila ni, ker za kaj drugega kot zgolj zase denarja pač ne zna obračati.
V imenu SD in na račun Slovencev bodo do nadaljnjega plesali ministrici Fajonova in Švarc Pipanova ter ministra Han in Jevšek. Na kaj povprečno razgledani Slovenec pomisli ob teh imenih? Verjetno na naslednje: Fajonova se klanja krvavemu revolucionarju Kidriču, Švarc Pipanova s pravnimi akrobacijami pomaga braniti vojnega zločinca Karadžića, Han je na Petrol prilepljen trgovski poslovodja, Jevšek je varuh soboškega spomenika Rdeči armadi.
Le zakaj bi se utapljali v malodušju? Poslušajmo raje plesno vižo o svobodi in strokovnosti, na kongresu SD pa skupaj z delegati zapojmo Internacionalo! Tudi plesali bomo lahko na ta komunistični hit. Koreografa še iščejo z javnim razpisom, že zdaj pa je znano, da nikakor ne bo izbran Edward Clug. Prav mu je, zakaj pa je sodeloval z osovraženo Janševo vlado. Sloni in naši ne pozabijo.