Pravno nedopustno ravnanje UKC Ljubljana

Kapela Kliničnega centra v Ljubljani Foto: Radio Ognjišče
Kapela Kliničnega centra v Ljubljani Foto: Radio Ognjišče

Na podlagi informacije, ki jo je bilo mogoče razbrati zlasti iz včerajšnjih in današnjih prispevkov Dela, Večera in Mladine, smo verniki lahko močno zaskrbljeni nad ravnanjem vodstva UKC Ljubljana. Mediji namreč poročajo, da je vodstvo klinike prepovedalo obhajanje svete maše za nerojene otroke in njihove starše, ki naj bi bila v kapeli UKC na letošnji materinski dan.

Takšna odločitev UKC bi pomenila poseg v svobodo vesti oziroma veroizpovedi, ki jo zagotavlja 41. člen Ustave RS. Z onemogočanjem bogočastja bi bila v tem primeru neposredno in v temelju kršena pravica do javnega in kolektivnega izražanja vere, ki jo potrjuje tudi 2. člen Zakona o verski svobodi. Tovrstna odločitev UKC bi poleg tega pomenila nesprejemljiv poseg v svobodo delovanja verskih skupnosti, ki jo zagotavlja 7. člen ustave. S tovrstno odločitvijo vodstva UKC, ki je javni zavod, katerega ustanovitelj je država, bi prišlo do nedopustnega posega v avtonomijo verskih skupnosti oziroma do očitnega kršenja načela ločitve države in verskih skupnosti.

V primeru potrditve resničnosti informacije, da je vodstvo UKC prepovedalo obhajanje svete maše za nerojene otroke in njihove starše, bi morala slovenska civilna družba nemudoma in brez odlašanja obvestiti mednarodne organizacije, ki spremljajo stanje verske svobode v Evropi, o hudem kršenju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter ustavnih vrednot s strani vodstva UKC. V tem primeru bi morali tudi pozvati pristojne državne organe Slovenije, da preverijo prisotnost znakov kaznivega dejanja oviranja verskega obreda po 311. členu Kazenskega zakonika.

Mislim, da si slovenska javnost in zlasti verniki zaslužimo in utemeljeno pričakujemo jasen odgovor vodstva UKC.

Foto: Radio Ognjišče