Ni šlo, odstopil je. Zdaj pa spet pozivajo k rušenju Janševe vlade

Poziv k rušenju ene politične opcije, četudi podprt z mediji, ni niti in nikoli ne bo vseslovenski.

V času druge Janševe vlade je potekal protest proti korupciji. Korupcija je nesprejemljiva, pa naj jo izvajajo levi ali desni. Zaradi korupcije smo oškodovani vsi – politično levi, desni, vmesni in neopredeljeni. Zato se je vredno boriti proti njej in drugim nečednim poslom, s katerimi se posamezniki okoriščajo na škodo vseh nas.

Ena skupna točka programa

Tedanja vlada je padla. Prišla je leva vlada in zaporedoma več njih, ki so ravno tako druga za drugo padale. Vendar ne zaradi protestov ali vstaj. Padale so zato, ker so imele vladne koalicije zares eno samo točko programa; vse drugo je bilo samo črnilo na papirju. Ta skupna točka je bila boj proti Janezu Janši in vsemu, kar on predstavlja. Korupcija se je dogajala naprej. Pohlep je bil nenasiten. Vendar brez vstaj in brez protestnikov. Vlade so padale, sklepale so se nove koalicije, ozadje pa je ostalo isto.

Ni šlo, odstopil je. Zdaj pa spet pozivajo k rušenju Janševe vlade

Tako je razpadla tudi manjšinska vlada Marjana Šarca. Saj česa drugega niti ni bilo pričakovati. Oblikovala se je nova koalicija, ki je postavila tretjo vlado Janeza Janše. Vsi priznavajo, da je bilo to dobro za Slovenijo, saj bi sicer morali krizo zaradi covida‑19 prestajati brez operativne vlade – in kakšne bi bile posledice, si ne moremo predstavljati.

Kar naenkrat pa so se spet pojavili tako imenovani vstajniki, ki se borijo zoper korupcijo in zahtevajo odstop tretje Janševe vlade. Kje so bili vsi ti ljudje, ko se je dogajala korupcija za časa levih vlad – od dokapitalizacije bank in TEŠ-a do Jankovićev in še marsičesa? Ni jim bilo treba vstajati z domačih kavčev, saj so državo vodile leve vlade, ne Janez Janša. To pa je zanje edino pomembno.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Ali razumejo zakonitosti parlamentarne demokracije?

Vsakdo ima pravico voliti in tudi biti izvoljen. Parlamentarna demokracija ima svoje zakonitosti, ki se jih moramo držati. Povsem naravno je, da se v vsaki demokraciji oblast menja. To je tudi zelo higienično. Po vladavini desnih vlad nastopijo leve in obratno. Samo tile vstajniki tega ne razumejo. Ne glede na demokratične volitve, na vsak način hočejo levo vlado. Če ne gre drugače, pa z volitvami vsaki dve leti; in če še to ne gre, s protesti in pritiski, podprti z mediji.

Razumem, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje. Prav je tako! Vsakdo ima tudi pravico, da gre na ulico in javno izrazi svoje mnenje. Tudi to je prav. Ni pa prav in pošteno, da svoje mnenje in namen skriva pod pretvezo boja proti korupciji, ko pa je pravi cilj poziv k rušenju vlade Janeza Janše.

So protesti res vseslovenski?

Še manj pošteno pa je uporabljati izraz »vseslovensko«. Poziv, četudi podprt z mediji, k rušenju ene politične opcije ni niti in nikoli ne bo vseslovenski. Če pa vstajniki želijo sporočiti, da preostali državljani, če se z njimi ne strinjamo, nismo Slovenci, potem imamo opravka z izključujočo in nestrpno skupino ljudi, ki želi drugače misleče diskriminirati in izobčiti iz družbe. To pa nikakor ni liberalna leva opcija, temveč me bolj spominja na čase, ko si bil lahko zaradi svojih stališč s kroglo v glavi vržen v jamo v kočevskih gozdovih.

Foto: Miro Majcen