Ko predsednik RS v kriznem času potihne in ne opravlja vseh svojih predsedniških nalog

Predsednik RS nima izvršilne oblasti in ni pod pritiski odločanja. Zato bi ravno on moral biti tisti, ki bi z javnimi nastopi vlival optimizem. Ko predsednik RS v kriznih časih potihne in ne opravlja svojih predsedniških nalog, je milo rečeno vprašljiv človek za izpolnjevanje te funkcije. Aja, sem skoraj pozabil, da ko je vodil vlado, je v kriznih trenutkih ravno tako odstopil.

Povečano število alkoholiziranih za volanom je ena od posledic epidemije. Če bo Vlada iz previdnosti do koronavirusa državo predolgo držala zaprto, bodo nastali mnogi drugi problemi, ki so vezani na človeško psiho in s tem na obnašanje ter kvaliteto življenja. Že brez tega virusa je bila depresija na dobri poti, da postane najbolj množična bolezen v Sloveniji.

Treba je priznati, da epidemija oz. pandemija ni bila nepredvidljiva in da bi se dalo že prej na njo pripraviti. No, nekateri pač znajo govoriti, ko vse samo po sebi lepo teče. Drugo pa je voditi v kriznih časih. Tega so se tudi sami zavedali, zato so preprosto pred nastajajočo situacijo skrili kot rečemo »rep med nogami« in odšli v opozicijo. To pa jim ponovno omogoča, da iz varne razdalje naprej izgovarjajo besede, ki ne koristijo nikomur, kvečjemu še otežuje delo tistih, ki so se bili pripravljeni spoprijeti z izzivi.

Predsednik Republike nam bi moral z javnimi nastopi vlivati optimizem

V naši demokratični ureditvi je edino predsednik Republike Slovenije neposredno izvoljen. S tem tudi ima neposredno možnost in dolžnost pojavljati se v javnosti in nagovarjati ljudi. Lepo bi ga bilo videti, kako spodbuja državljane, da se držimo vladnih ukrepov, vendar v istem dahu opogumljati, da bo, četudi s spremembami, vse v redu. Saj predsednik RS nima izvršilne oblasti in ni pod pritiski odločanja. Zato bi ravno on moral biti tisti, ki bi z javnimi nastopi vlival optimizem. Ko predsednik RS v kriznih časih potihne in ne opravlja svojih predsedniških nalog, je milo rečeno vprašljiv človek za izpolnjevanje te funkcije. Aja, sem skoraj pozabil, da ko je vodil vlado, je v kriznih trenutkih ravno tako odstopil.

Sedanja vlada se v kratkem času zelo trudi blažiti posledice epidemije. Razmišlja o zdravstvenem sistemu v povezavi z boleznijo COVID-19 in o gospodarstvo oz. zmanjšanju negativnih posledic za gospodarstvo v časa epidemije. V tem času je zdravstvo zelo povečalo kapacitete, ki verjetno ne bodo do konca zasedene in nekatera podjetja že začenjajo z vsaj okrnjeno proizvodnjo. Druge dejavnosti pa so še vedno povsem zaprte. No, saj na dan, ko to pišem.

Prve posledice epidemije tudi kot povečano število alkoholiziranih za volanom

Res sta zdravje in gospodarstvo velikega pomena za kvalitetno življenje. Nista pa edina in tudi ne najpomembnejša. Tudi bolni in socialno šibkejši lahko živijo kvalitetno. Zato bi bilo dobro, da bi vlada razmišljala širše od bolezni COVID-19 in od gospodarstva. Če bi vlada prepozno zaprla državo, bi verjetno imeli zelo veliko večje težave. Če pa jo bo iz previdnosti do koronavirusa predolgo držala zaprto, pa bodo nastali mnogi drugi problemi, ki so vezani na človeško psiho in s tem na obnašanje ter kvaliteto življenja. Že sedaj se vidijo prve posledice epidemije, tudi kot povečano število alkoholiziranih za volanom. Že brez tega virusa je bila depresija na dobri poti, da postane najbolj množična bolezen v Sloveniji. Sedaj pa ima za to še večje možnosti.

Zato pri odločanju ne bi smel voditi samo strah pred epidemijo koronavirusa in gospodarsko škodo. Obravnavati bi bilo potrebno človeka kot celoto, da se nam ne zgodi, da bodo posledice preprečevanja večje od neposredne škode.