Portal plus: Nov Zakon o medijih – 800 % višje kazni, tudi zaplemba medija

Novi zakon o medijih vlade Mira Cerarja: medijsko svobodo bodo spodbujali z več kot 800 % višjimi kaznimi, strategijo razvoja medijev bodo pisali prekrškovni organi, ministrica Mlakarjeva bo sama osebno odločala, kaj je slovensko avdiovizualno delo, medtem ko bodo inšpektorji medijem po novem lahko celo zasegali opremo medijev.

Madžarski premier Viktor Orban bi bil ponosen na Mira Cerarja in ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Nov predlog Zakona o medijih prekaša še tako bizarne zakone, ki smo jih doživeli, odkar imamo samostojno državo. Po novem bo strategijo razvoja medijev pisal kar prekrškovni organ AKOS. Odslej bodo lahko inšpektorji zaradi medijskih vsebin medijem zasegali opremo in jih tudi zapečatili. Vse to pod krinko večje “svobode” izražanja, kot si jo je zamislila ministrica, ki pravi, da je zakon dober, saj ga je sama osebno preverila.

Slovenski jezik pa bomo zaščitili tako, da bomo predvajali pesmi, ki sploh nimajo besedila. Ne, to ni prvoaprilska šala. To je nov Zakon o medjih, ki ga je pripravila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Vse navedeno je skrito v na prvi pogled povsem nedolžnih členih. Pod krinko zakona, ki naj bi z uvedbo kvot zaščitil slovenski jezik, so nastali členi, ki nas vračajo v svinčene čase.

Ponovno uveden instrument zasega in zapečatenja za medije, če se šalijo na račun politike in so tako “politično nestrpni.”

Tako kot je oblast v drugi polovici osemdesetih večkrat zasegla vse izvode Mladine, bo takšen zaseg ponovno mogoč po zaslugi novega medijskega zakona, ki je nastal pod Cerarjevo vlado. Po novem bo lahko državni organ AKOS zasegel vso opremo ali pa celo zapečatil medij oziroma naprave. Zakon je napisan tako ohlapno, da bo vse v rokah presoje posameznega inšpektorja in njegovih nadrejenih, ki jih imenuje aktualna oblast. Zadostovalo bo, da inšpektor ugotovi, da medij ni predvajal dovolj glasbe slovenskega porekla, in že lahko zaseže vso opremo in prepove delovanje medija. Inšpektor vam bo torej zasegel vso opremo, s katero ste predvajali premalo slovenske glasbe, dokler ne boste predvajali več slovenske glasbe. Seveda, ker bo oprema zasežena, nepravilnosti ne boste mogli odpraviti in država vam bo vzela dovoljenje. Enako lahko inšpektor stori, če ugotovi “spodbujanje politične nestrpnosti” (8. člen). Ker je politična nestrpnost v očeh nekaterih politikov lahko tudi šala na račun premiera Mira Cerarja (ali pa ministrice), bo trenutna vlada lahko v primeru sprejetja tega zakona ugasnila vsak medij, ki bo preveč kritičen. Inštitut zasega opreme in zapečatenja namreč določa novi 108. člen v 4. odstavku.

Več lahko preberete na Portal plus.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.