Pogovor o: poročilo protikorupcijske komisije problematično

Avtor: Tanja Dominko. Vir: radio Ognjišče. Potem ko je poročilo komisije za preprečevanje korupcije navedlo precej obremenjujoče obtožbe tako o prvaku koalicije kot o prvaku opozicije- torej premieru in predsedniku SDS Janezu Janši in predsedniku PS Zoranu Jankoviću, smo tej temi posvetili oddajo Pogovor o. Povabili smo nekdanjo generalno državno tožilko, trenutno pa državno sekretarko na ministrstvu za notranje zadeve Barbaro Brezigar in pa političnega analitika Boštjana M. Turka.

Nekdanja državna tožilka Barbara Brezigar je v oddaji Pogovor o ocenila kot problematično, da gre pri zaključnem poročilu komisije o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank za obsodbo človeka brez prave možnosti pritožbe. „Nekdo, ki je v kazenskem postopku, ki je morda tudi obsojen, ima vsa potrebna pravna varstva, možnosti pritožbe, možnosti ugovorov, vsega tega tukaj ni. Posledice pa so zelo, zelo hude.“

Brezigarjeva je ob tem poudarila, da „pristojnosti komisije za preprečevanje korupcije niso sodne pristojnosti in komisija ne odloča o tem, ali je nekdo storil kakšno koruptivno kaznivo dejanje ali ne. Njene pristojnosti so drugačne, je pa res, da deluje takšno mnenje, kot da je nekdo storil kaznivo dejanje korupcije. To ne drži, čeprav komisija odkrije nepravilnosti pri tistih, ki jih pregleduje.“ Brezigarjeva je problematizirala tudi sam zakon, ki določa delo omenjene komisije. „Lahko bi rekli, da je zakon nejasen, mestoma celo kontradiktoren in predstavlja določeno korupcijsko tveganje, če se izrazim z besednjakom komisije. Uporabljajo se namreč različni vatli in različno tolmačenje v različnih primerih. To pa gotovo ni dobro.

Politični analitik Boštjan M. Turk je nekoliko osvetlil preteklost predsednika in podpredsednika komisije, Gorana Klemenčiča in Roka Praprotnika, ter dejal, da onadva o Janezu Janši zaradi svojega odnosa do njega sploh ne bi smela odločati. O tem poročilu komisije je dejal, da je še mnogo več kot sojenje, gre za javni linč. Boštjan M. Turk je prepričan, da je šlo za načrtovano akcijo levice, stare LDS, ki je nezadovoljna z Jankovičem, odličen trenutek pa je izbrala tudi za blatenje premiera. Posledice bodo po njegovem mnenju grozotne, „ta vladna koalicija je edina, ki Sloveniji zagotavlja nek standard obstoja v evro območju in način življenja, ki ga imamo“. Z njenim razpadom je torej v igri usoda države, je prepričan Turk.

Spregovorili smo tudi o trdnosti koalicije, ki jo je ta zgodba nekoliko načela. Predsednik DL Gregor Virant je namreč oba prvaka strank pozval k odstopu. Brezigarjeva se s to potezo ne strinja. „Ko si ti del ekipe, del koalicije, se problemi rešujejo znotraj nje, če ne gre več, se lahko ljudje tudi razidejo. Ampak takšne reakcije na prvo žogo, javni pozivi, ne da bi svojemu partnerju, svojemu kolegu, s katerim si preživel toliko časa v politiki, to prej povedal osebno, se mi ne zdijo primerne.“ Boštjan M. Turk pa se je vprašal, ali je Virant spoštoval zakon in razkril svoje premoženje, ko je ustanovil stranko in vstopil v volilno kampanjo. Odgovoril je nikalno. „Šele ko se je razkrilo, da je imel vzporedne dohodke, je Virant to priznal in denar vrnil. On v tej zadevi nima kaj govoriti.“ Turk je tudi prepričan, da preživetje večine strank te koalicije v kakšni drugi koaliciji ni mogoče.

Vir: radio Ognjišče