Prejeli smo: Podarimo knjige 2017

Foto: Tatjana Splichal

Veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan mag. Ivan Olip, sta v torek, 7.2.2017, dopoldne v prostorih Trubarjeve hiše literature v Ljubljani, ob prisotnosti predsednika Državnega zbora, dr. Milana Brgleza, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazda Žmavca in številnih drugih desetim slovenskim nevladnim organizacijam podarila knjige slovenskih in avstrijskih avtorjev v skupni vrednosti preko 50.000 evrov. Podarjene knjige bodo že v prihodnjih dneh našle pot do svojih bodočih bralcev v Sloveniji in tokrat prvič tudi v Argentini. Slovesnost so glasbeno obarvali učenci Vzgojnega zavoda Planina in učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja v Ljubljani.

Avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka je ob tem izrazila veselje, da je Urad avstrijskega zveznega kanclerja tudi letos podprl akcijo Podarimo knjige in da je bil del podarjenih knjig tokrat prvič namenjen tudi slovenski narodni skupnosti v Argentini. Veleposlanica je dejala, da »vsi vemo, kako pomembno je še posebej za manjšino – pa naj bo to slovensko govoreča narodna skupnost v Argentini ali pa v Avstriji, ali pa nemško govoreča v Sloveniji –, da skrbi za svoj jezik ter da ga ohranja, in knjige so za to najboljše sredstvo,« je zaključila veleposlanica.

Predsednik Mohorjeve, dekan mag. Ivan Olip, je v svojem govoru poudaril, da »s tem, ko Mohorjeva z akcijo ne podpira samo nevladnih slovenskih organizacij in društev, temveč tudi dvojezična oz. nemško govoreča združenja, poudarja povezovalno vlogo Mohorjeve družbe, ki jo skozi desetletja vrši tudi na avstrijskem Koroškem. Tako želimo izkazati tudi našo medmanjšinsko solidarnost,« je v svojem nagovoru povedal predsednik Mohorjeve družbe.

Letošnje knjige, gre za preko 2.100 izvodov knjig različnih priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev, so dan pred slovenskim kulturnim praznikom, v obliki bona prejeli: Slovenska Karitas, Zedinjena Slovenija – Slovenci v Argentini, Vzgojni zavod Planina, Zavod Zadnje upanje, Društvo Projekt človek, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji / Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien, Zveza kočevarskih organizacij / Dachverband der Gottscheer Organisationen, Dijaški dom Antona Martina Slomška v Mariboru, Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava, Ustanova Fundacija za otroke Osnovne šole Polje.