Planet Siol: Si pesnik France Balantič zasluži, da se po njem imenuje knjižnica?

Kulturniki Tone Kuntner, Ivo Svetina, Lenart Zajc in Brane Senegačnik so si enotni: France Balantič je velik slovenski pesnik, zato si zasluži, da je po njem poimenovana knjižnica.

Spomladi sta občinska sveta Kamnika in Komende soglasno sprejela odločitev o preimenovanju Matične knjižnice Kamnik v knjižnico Franceta Balantiča Kamnik. A kamniški župan Marjan Šarec se je odločil, da postopek preimenovanja knjižnice ponovi. Zakaj?

“Veliko teh, ki danes protestirajo, do včeraj še vedeli niso, kdo je Balantič”

“Občani o preimenovanju knjižnice niso bili obveščeni. To je glavni argument pri tem, da se gre v nov postopek,” pravi Šarec in zavrača, da bi se ustrašil ali podlegel kakršnimkoli pritiskom, povezanim s pesnikovo politično opredelitvijo med drugo svetovno vojno.

“Javnost ni bila vključena v odločanje o preimenovanju oziroma je izvedela za to šele naknadno. Slej ko prej bi se zadeva pojavila v javnosti, če ne prej, pa takrat, ko bi menjali zapis na fasadi. Ta argument sem imel v mislih, ko sem se odločil za to. Treba je priznati, da javna razprava ni bila omogočena,” je izpostavil in dodal, da se zaveda, da “veliko teh, ki danes protestirajo, do včeraj še vedeli niso, kdo je Balantič”.

Glede na vse polemike smo slovenske kulturnike povprašali, ali si pesnik France Balantič zasluži, da je po njem poimenovana kamniška knjižnica.

Tone Kuntner, pesnik in gledališki igralec: “Seveda sem za. Prvič, da se neha ta stoletna sramota, da se velike pesnike po toliko časa označuje na ta način. Drugič, Balantič je velik pesnik in si zasluži, da se knjižnica imenuje po njem. To sploh ni vprašanje. Nedostojno in nečloveško se mi zdi, da se še vedno ukvarjamo s tem. Marsikomu bi lahko kaj očitali, pri pesniku se meri vrednost poezije. Če sem nekoliko ciničen, bi lahko nekomu očitali sodelovanje z jugoslovansko armado ali pa vsaj simpatiziranje, pa zato ne bomo rekli, da je slab pesnik. Nehati moramo s tovrstnimi manipulacijami.”

Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev: “Sploh ne more biti nobenega dvoma. France Balantič je eden naših velikih pesnikov 20. stoletja. Stališče Društva slovenskih pisateljev je jasno. Pred dvema letoma, ko so odprli njegovo spominsko obeležje v Radomljah, sem bil govornik, tako kot bom govoril na istem mestu ob otvoritvi obeležja Karlu Destovniku Kajuhu. Mislim, da je zaplet popolnoma nepotreben. Župan se je na nek način ustrašil oziroma vdal pod nekimi pritiski, če premišljuje, ali je bilo prav, da je to predlagal občinskima svetoma Komende in Kamnika. To pomeni, da bi se moral sam vprašati, kako je z njegovo integriteto.

Popolnoma samoumevno je, da se knjižnica, dom slovenske knjige, imenuje po velikem slovenskem pesniku Francetu Balantiču. Tako kot so se imenovale knjižnice recimo po Kajuhu in še kom. Danes bi morali te delitve preseči, ampak kot vidimo, vedno znova izrabimo priložnost, da obnavljamo to razdeljenost naroda.”

Brane Senegačnik, pesnik, esejist in prevajalec: “Absolutno bi si zaslužil, saj je eden najpomembnejših slovenskih pesnikov sredine 20. stoletja. Tisto, kar se ohrani skozi zgodovino, je v kulturi vedno kulturna vrednost, vrednost umetnosti, in ta je pri Balantiču nesporna.

Nasprotovanje poimenovanju je popolnoma ideološko, v imenu ideologije, ki je vso kulturo poskušala sploščiti na razredni boj in ki je vedno forsirala umetnost, ki ni bila avtonomna, ki v bistvu sploh ni bila umetnost. Nešteto drugih umetnikov majhnega ali najmanjšega formata je dobilo svoje knjižnice ali pa še kaj drugega prav zaradi te ideologije, vendar se tega ne postavlja pod vprašaj, temveč se pod vprašaj postavlja nekaj, kar je z umetniškega vidika nesporno.”

Pripravil: Aleksander Kolednik. Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.