Planet Siol: Neprodaja Telekoma Slovenije. Mi nismo resno okolje za posel

Imamo vlado, v kateri so same stranke, ki so bile pred volitvami proti privatizaciji, opozarja Blaž Vodopivec. To je znak vsemu svetu, da Slovenci pri tem nismo resni, pravi Luka Gubo.

Britanski sklad Cinven, ki je edini v postopku oddal zavezujočo ponudbo, je odstopil od nakupa Telekoma Slovenije. Med glavnimi razlogi za ta korak navaja zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, kompleksnost političnega okolja v Sloveniji in tudi močno odmevnost prodajnega postopka v javnosti.

Bo Cinvenovo sporočilo o negotovem poslovnem in neugodnem političnem okolju vplivalo na druge morebitne tuje vlagatelje v Sloveniji? Kaj to pomeni za nadaljevanje privatizacije v Sloveniji? O tem smo povprašali finančne analitike in ekonomiste.

Luka Gubo, finančni analitik:

Vsi tuji vlagatelji, ki so kadarkoli poskušali kupiti kakšno podjetje v Sloveniji, so naleteli na podobne težave. Telekom je eno od največjih slovenskih podjetij, zato so težave še toliko večje. Sploh ta odmevnost je za nekoga, ki kupuje podjetje zato, da z njim zasluži, velik pritisk. Vedno ko je nekaj tako javno izpostavljeno, je politični interes še toliko večji, ker si politika tam nabira točke. Oni se tega zavedajo. Takoj ko je vpletena politika, upravljanje podjetja ni več racionalno, ampak so tu že politični interesi, ki se odražajo v višjih stroških, slabšem poslovanju in slabši morebitni širitvi.

Če se je umaknil edini resen kupec, to pomeni, da nekaj ni v redu. To je znak vsemu svetu, da Slovenci pri tem nismo resni. Naša privatizacija se dogaja le zato, ker je nekdo iz Evropske komisije rekel, da je to smiselno izvesti.

Poslovno okolje je povezano s političnim. Tudi to izhaja iz zakonodajalca. Na žalost očitne rešitve ne vidim. Tudi če bi dobili drugo vlado, ne vem, ali bi se način prodaje in komuniciranja z zunanjimi morebitnimi vlagatelji zelo spremenil.

To ima lahko še dodaten negativen vpliv na našo borzo. Posledica so lahko krepko nižje cene Telekoma, ki je glede na to, koliko priseskov ima, še vedno presenetljivo dobro podjetje. Telekom ima sicer zelo velik potencial, da se iz njega ustvari zelo dobičkonosno podjetje. Z novim lastnikom, novim menedžmentom in načinom upravljanja lahko res postane slovenska srebrnina.

Blaž Vodopivec, finančni analitik:

Ne vem, ali to daje kakšno posebno znamenje, ker so tuji vlagatelji vsa znamenja že dobili. Za NKBM smo imeli le enega ponudnika, za Telekom prav tako. To pomeni, da je to samo češnja na torti, pika na i. Negativna znamenja vlagateljem pošiljamo že vsaj pet let, od leta 2008. Mi nismo resno okolje za posel.

Trenutno imamo vlado, v kateri so same stranke, ki so pred volitvami nasprotovale privatizaciji. Klasifikacijo imamo tako, da v njej ni nobene resne privatizacije. Potrebujemo drugačno politiko in drugačne politike. V tem mandatu ne vidim nobenih možnosti za kakršnokoli resno reformo, izboljšanje poslovnega okolja ali investicijski zagon in privatizacijo. Ta koalicija in ta ekipa tega nista sposobni narediti. Drugo ekipo, ki bi bila to sposobna izvesti, verjetno imamo, ne vem pa, ali smo jo sposobni izvoliti.

Zapisala Urška Makovec. Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.