Pismo bralca: Poziv glede ukinitve Pogledov Slovenije

uros-slak-pogledi-slovenijePoziv varuhu gledalčevih pravic in programskemu svetu RTVSLO

Spoštovani Varuh, spoštovane svetnice in svetniki!

Z ukinitvijo oddaje Pogledi Slovenije TV gledalci izgubljamo zelo pomembno možnost uvida državljanov v zakulisja slovenskega gospodarstva in politike. Razkrivanje skritih, tudi koruptivnih dejanj in povezav političnih strank z odtujenimi centri moči, ki se sicer skrivajo za navidezno fasado občega oziroma nacionalnega interesa, je zelo pomembno delo raziskovalnega novinarstva. Povezave politike s kapitalom in zakulisne poteze njihovih akterjev so Pogledi Slovenije razkrivali na zelo odmeven način. Zato je oddaja mnogim, predvsem pa arogantnim politikom, postala trn v peti. Tega ni mogoče zanikati ali spregledati.

Tudi gledalci RTVSLO se, sicer počasi, ampak vendarle, vedno bolj prebujamo in zavedamo svojih pravic. Vodstvo RTV pozivamo naj ne podcenjuje javnosti, ki to RTV financira. Ne vidimo nobenega razumnega razloga, da se oddaja nadomesti s kakšno drugo. V interesu širše javnosti je, da oddaja ostane – taka kot je. Od vodstva RTVSLO pa pričakujemo predvsem demokratično zrelost, da kljub že sprejeti odločitvi oddajo ohranita in ne skušata prikriti njeno politično ukinitev, oziroma cenzuro z izgovori o prenovi programske sheme, novi oddaji in “težavnimi” financami v oddaji, ki sama sebe pokriva.
Zakaj naj oddaja ostane in zakaj smo proti njeni ukinitvi? Oddaja je avtorska in naj taka ostane. Oddaja je po mnenju nekaterih populistična, celo tabloidna, kar pa je, če s tem mislimo njeno razumljivost in neposrednost postavljanja vprašanj, njen plus in ne minus, zato naj taka ostane. Oddajo kreirajo različno politično in interesno orientirani udeleženci in tako naj tudi ostane. Oddaja je podprta s podatki in različnimi gradivi, in taka naj ostane. Oddaja odpira teme, ki jih drugi ne odpirajo ali vsaj ne na tak način, zato naj taka ostane. Teme oddaje izbirata avtorja in njuna ekipa, ne pa odgovorni uredniki in direktorji. In tako naj tudi ostane.

Zaradi vsega naštetega naj celotna oddaja ostane, ne glede na to ali je všeč vladi ali opoziciji oziroma takšnim ali drugačnim politično kapitalskim interesnim skupinam in urednikom. Ukinitev te oddaje je korak v nasprotju z javnim interesom v smer politične privatizacije RTVSLO. RTVSLO ni Vaša RTV, ampak je RTV poslušalcev, gledalcev in davkoplačevalcev.
Morda ni več daleč dan, ko ne bomo več avtomatično plačevali naročnine RTVSLO, tako kot jo danes, ampak po svoji lastni presoji in dejanski uporabi. Takrat boste morda spoznali, da brez javnosti ne morete. Spoštovani, če bo sklep o ukinitvi oddaje uresničen, se bomo potrudili, da dokažemo, da je Vaš monopolni način pobiranja naročnine protiustaven. To bo tudi začetek vašega konca in začetek konca politične korupcije, ki ji s tem ukrepom služite in jo zavestno ščitite in širite, namesto da bi jo preprečevali.

Vsa čast in hvala poštenim novinarjem, ki si še upajo in v splošni apatiji še vztrajajo. Med njimi sta že nekaj časa avtorja te oddaje. Novinarja sta ekonomsko neodvisna, kar je pogoj za novinarsko neodvisnost. Oddaja Tarča z lastnimi zaposlenimi novinarji znotraj hiše, kot napovedujete, pa niti hipotetično ne more ponuditi tega in na tak način, kot to lahko stori svobodno in ekonomsko neodvisno novinarstvo. Drugo so pravljice in moraliziranje, v resnici pa služenje politiki, ki se boji pogledati v lastno zrcalo.

Razkritja ob prodaji Merkatorja so bila odličen primer dobrega novinarstva, ukinitev oddaje pa je eklatanten antidemokratičen politični poseg v pravico javnosti do celovitega in objektivnega informiranja in razkrivanja arogantnosti vsakokratne oblastne strukture.

Spoštovani člani programskega sveta, spoštovani Varuh gledalčevih pravic, naredite to, kar ste dolžni. Ohranite oddajo, ki ima visoko gledanost in s tem podporo javnosti. Ukrepajte gospodarno in ne hlapčujte katerikoli politiki. Sicer si ne zaslužite zaupanja in našega plačila. Ne uničujte tega, kar je dobro, čeprav ni idealno. Vaša dolžnost je, da to zaščitite. Če temu niste kos, odstopite s svojih položajev in odprite možnost ljudem, ki bodo temu dorasli. Predvsem pa se ne igrajte z javnim interesom. Odgovorni ste, ljudem, ne arogantnim politikom in skorumpiranemu kapitalu. Oddaja je v slovenskem kontekstu za demokracijo izjemno pomembna, zato ukrepajte tako, da jo zaščitite, ne pa ukinjate.

Vili Kovačič

Pripis avtorja: Tukaj lahko oddate podpis na peticijo v podporo ohranitvi oddaje Pogledi Slovenije.

Foto: RTVSLO