Pipistrel in Ustavno sodišče RS sta nam pripravila fantastičen dan

Včeraj bi najraje tako kot bivši predsednik vlade zaklical, da je ‘danes fantastičen dan’. Najprej sem (šele) zjutraj iz medijev izvedel, da je v ZDA na tekmovanju NASA zmagalo letalo ajdovskega podjetja Pipistrel in tako že tretjič pokazalo izjemno inovativno in tehnološko sposobnost ekipe zbrane okoli karizmatičnega Iva Boscarola. Zvečer pa me je razveselila novica o odločbi ustavnega sodišča o jasni in soglasni zavrnitvi poimenovanja ulice v Ljubljani po Josipu Brozu Titu.

Dve že na prvi pogled nepovezani novici, ki pa govorita o tem, da se na koncu predora že vidi luč. Obe dejanji – eno vsebinsko izrazito tehnično, drugo pa izrazito humanistično – seveda ne bosta rešili niti gospodarske situacije niti presegli stanja duha v Sloveniji. Imata pa izjemno močan simbolni pomen in sta znanilca, da se v Sloveniji da uspeti brez nečednosti in da pravna država (vsaj) na najvišjem mestu še deluje.

Boscarola za predsednika (vlade)

Ivo Boscarol z vrhunsko ekipo zbrano v podjetju Pipistrel, ki je lani izmed 15 tisoč prijavljenimi podjetji, dobilo evropsko poslovno priznanje European Business Awards za najbolj inovativno podjetje v Evropi nam simbolno govori, da se v slovenskem poslovnem okolju da uspeti z (tudi z) inovativnostjo, poslovno odličnostjo, podjetnostjo in vodenjem. Da se s kulturo sodelovanja da uspeti v globalnem izjemno konkurenčnem okolju.

Ivo Boscarol brez visokoletečih verbalnih puhlic zelo praktično in skoraj otipljivo kaže kaj je uspeh ter tudi kako uspeti. Edina zagata je, da je mož tako ‘izvenserijski’, da jih v Sloveniji nimamo nekaj tisoč. A vseeno, mladi podjetniki, voditelji, ki se želijo navdihovati in učiti imajo za to možnost, ker je Boscarol precej odprt in svojo naravnanost razlaga okoli.

Ivo Boscarol je hvala bogu tudi precej družbeno aktiven. Morda pa bo za vodenje podjetja našel primernega voditelja in ga bo politika toliko zamikala, da se bo aktiviral. Ko že tako iščemo nove obraze v politiki.

Kaj nam je povedalo Ustavno sodišče

Odločbo ustavnega sodišča je vredno prebrati. Meni se zdi zelo jasna in razumljiva. Predvsem pa, veliko govori o vrednotah in temeljnih načelih, kar je v Sloveniji že samo po sebi redkost, največ o temeljni vrednoti, človekovem dostojanstvu, ki izhaja iz 1. člena Ustave RS.

Ustavni sodniki nam skozi besedilo sporočajo*:

– da sta v Republiki Sloveniji človek in njegovo dostojanstvo v središču njenega obstoja in delovanja,

– da je poimenovanje ulice oblastno ravnanje in ima simbolni pomen, ki z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so v celoti nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava,

– da je simbolna razsežnost Titove ceste je neločljivo povezana s simbolnim pomenom imena Tito,

– da ime Josipa Broza Tita vpričo dejstva, da je bil dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim (in ne zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni, kot to zatrjuje nasprotna udeleženka, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti v desetletju neposredno po drugi svetovni vojni),

– da je s ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu,

– da se je v Republiki Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo,

– da je oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima protiustavno, ker se ni ohranilo še iz prejšnje ureditve in bi bilo danes le del zgodovine,

– da po osamosvojitvi Slovenije in vzpostavitvi ustavnega reda, ki temelji na ustavnih vrednotah, nasprotnih vrednotam režima pred osamosvojitvijo, takšna nova poimenovanja v današnjem prostoru in času nimajo več svojega mesta, ker so v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki ima svoj temelj v 1. členu Ustave in sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije.

Podžupan, raziskava in tehnologija odločanja v Ljubljanskem mestnem svetu

Podžupan Mestne občine Ljubljana Jani Möderendorfer je včeraj v Odmevih na vprašanje novinarja ali so mestni svetniki (večino v mestnem svetu ima Lista Zorana Jankovića) ravnali premalo premišljeno, preprosto odgovoril, da so opravili raziskavo javnega mnenja in da je skoraj 60 % občanov Ljubljane podprlo poimenovanje ulice po – kot sedaj ugotavlja Ustavno sodišče RS – voditelju totalitarnega komunističnega režima. Četudi je to komaj nekaj več kot polovica ljudi (in še to samo občanov Ljubljane) je bilo svetnikom Liste Zorana Jankovića dovolj jasen signal, da so šli v dejanje, ki razdružuje že tako nepovezan narod. In kot je videti se ljubljanski župan pripravlja na predčasne volitve ali bolj točno ni jasno zanikal, da ga volitve ne mikajo.

V nadaljevanju pogovora pa je podžupan s sklicevanjem le na demokratičnost glasovanja pokazal, da ali ni prebral vsebine odločbe ali pa ne loči med vrednotami kot so človekovo dostojanstvo in tehnologijo odločanja.

Vsekakor je bil včeraj dan ko smo v Sloveniji ob dveh pomembnih novicah govorili o vrednotah in načelih. Res se kaže luč na koncu predora.

*Vir: Odločba Ustavnega sodišča RS U-I-109/10

Foto: Spletna stran podjetja Pipistrel