Park v Zavodu sv. Stanislava bogatejši za spominsko obeležje Mir s teboj

02 sentvidNa prvi dan novega šolskega leta so v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano z blagoslovom spominskega obeležja Mir s teboj zaključili spominsko leto, ki je v Zavodu potekalo pod geslom “Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu.” Na uvodni slovesnosti je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovil spominsko obeležje arhitekta in umetnika Roberta Dolinarja, postavljenega kot sklep leta spomina na 100-letnico začetka prve in 70-letnico konca druge svetovne vojne.

Roman Globokar, direktor Zavoda sv. Stanislava, je glede namena spominskega obeležja povedal, da je postavljeno kot povabilo “k dostojnemu spominu in poklonu vsem trpečim na tem prostoru, hkrati pa da bi jih vodilo k razmisleku o tem, kam vodijo razprtije, nasilje in vojne. Naj prispeva k spominu na tragične dogodke, k preseganju delitev in naj na nevsiljiv način kaže pot v svetlejšo prihodnost.”

Robert Dolinar
Robert Dolinar

Robert Dolinar, avtor obeležja, si želi, da bi stvaritev mimoidoče postavljala v vlogo prič, “kraj sam pa naj postane kot tiha molitev”. Izrazil je željo, da se ljudje ob obeležju ustavijo, “da se dotaknejo kamnov, nanje sedejo, se pogovarjajo, morda berejo knjige. Želel bi, da se okrog teh kamnov berejo literarni večeri in igra klasična glasba. Da bi se ljudje veselili življenja.”

V novem šolskem letu so v Zavodu sv. Stanislava sprejeli 22 otrok v Vrtec Dobrega pastirja, 50 otrok v Osnovno šolo Alojzija Šuštarja in 160 otrok v Škofijsko klasično gimnazijo.

01 sentvid