Papež Frančišek potuje v Ekvador, Bolivijo in Paragvaj

francisek potovanjeV torek, 30. junija, so na tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavili deveto apostolsko potovanje papeža Frančiška. To bo potekalo od 5. do 13. julija, sveti oče pa bo obiskal tri latinskoameriške države: Ekvador, Bolivijo in Paragvaj. Poleg podrobnega programa je p. Lombardi spregovoril o nekaterih posebnostih potovanja.

Gre za države, ki z geopolitičnega vidika niso na prvih mestih, kar nekoliko odraža tudi kriterij, po katerem papež izbira države, kot je pojasnil p. Lombardi. Izpostavil je daljno in bližnjo zgodovino omenjenih držav. Omenil nedavno dvestoto obletnico neodvisnosti latinskoameriških držav, težke razmere v bližnji preteklosti, ko je prihajalo tudi do konfliktov med omenjenimi tremi državami, ter obdobja avtoritarnih in vojaških režimov. Dodal je, da papež želi dati spodbudo ljudem, ki pričakujejo prenovo socialnega in političnega življenja, mir in demokratični razvoj.

Ekvador, Bolivija in Paragvaj so države z velikimi geografskimi, višinskimi in temperaturnimi razlikami, pomembne pa so tudi kulturne raznolikosti držav. V posameznih državah živijo številne različne etnične skupine, kar se bo odražalo tudi v samih papeških dogodkih. Organizatorji so namreč poskušali vključiti predstavnike čim več etnij in kultur: pri bogoslužjih, molitvenih in drugih dogodkih.

Lombardi je izpostavil, da se v vsaki državi nahajajo območja velike revščine, ter dodal, da bo ta tema zagotovo del mnogih papeževih govorov. Spomnil je še, da je vsako od treh držav že obiskal papež Janez Pavel II.: Ekvador leta 1985 ob 45-letnici evangelizacije te države, Bolivijo in Paragvaj pa leta 1988.

Potovanje bo trajalo sedem dni. V vsaki državi bo Frančišek preživel približno 48 ur, torej dva dni. Vsaka država ima dve etapi: v Ekvadorju sta to Quito in Guayaquil, v Boliviji El Alto a La Paz in Santa Cruz, v Paragvaju pa Asuncion in Caacupé.

Program potovanja v Ekvador, Bolivijo in Paragvaj

Papež Frančišek bo proti Ekvadorju poletel z rimskega letališča Fiumicino v nedeljo, 5. julija, ob 9.00 in ob 15.00 prispel v ekvadorsko prestolnico Quito. V ponedeljek, 6. julija, bo pred svetiščem Božjega usmiljenja v Guayaquilu daroval sveto mašo. V Quitu se bo srečal z ekvadorskim predsednikom in obiskal mestno katedralo. V torek je na programu srečanje z ekvadorskimi škofi in sveta maša v Parku dvestoletnice. Srečal se bo tudi s predstavniki vzgojno-izobraževalnega področja in civilne družbe. V sredo, 8. julija, se bo dan za svetega očeta začel z obiskom doma za ostarele, sledilo bo srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki.

Isti dan se bo papež Frančišek poslovil od Ekvadorja in poletel proti Boliviji. Najprej se bo v prestolnici La Pazu srečal z državnim predsednikom, sledilo bo srečanje s predstavniki civilnih oblasti. Še istega večera bo poletev v največje bolivijsko mesto Santa Cruz de la Sierra. Naslednji dan, 9. julija, bo na tamkajšnjem Trgu Kristusa Odrešenika daroval sveto mašo. Popoldne se bo srečal z duhovniki, redovniki, redovnicami in semeniščniki. V petek, 10. julija, bo obiskal prevzgojni center Santa Cruz – Palmasola, sledilo bo srečanje z bolivijskimi škofi.

Še isti dan bo odšel v tretjo državo apostolskega potovanja, Paragvaj. V paragvajskem glavnem mestu Asunción bodo najprej na programu uradni sprejem, vljudnostni obisk pri paragvajskemu predsedniku in srečanje s predstavniki oblasti ter diplomatskega zbora. Naslednji dan, 11. julija, bo papež obiskal splošno pediatrično bolnišnico. Sveto mašo bo daroval pred Marijinim svetiščem Caacupé. Popoldne pa bo na vrsti srečanje s predstavniki civilne družbe, zvečer pa večernice s škofi, duhovniki, diakoni, redovniki, redovnicami, semeniščniki in pripadniki katoliških gibanj.

Nedelja, 12. julij, bo zadnji dan apostolskega potovanja. Začela se bo z obiskom prebivalstva revnega naselja Bañado Norte. Papež bo v parku Ñu Guazú daroval sveto mašo, ki ji bo sledila molitev Angelovega češčenja. Zatem se bo srečal s paragvajskimi škofi in z njimi tudi kosil. Zadnji dogodek na programu bo srečanje z mladimi na nabrežju Costanera.

Vir: Radio Vatikan.