Papež Frančišek po prstih na Lampeduso

lampedusaPapež Frančišek bo italijanski otok Lampedusa, prehodni cilj afriških beguncev na begu pred vojno, nasiljem in revščino, obiskal v ponedeljek, 8. julija. Lampedusa je manj kot 115 kilometrov oddaljena od tunizijske obale in je torej bližje afriški celini kakor Siciliji, italijanski provinci, ki ji pripada. Odkar se je pred dvema letoma pričela arabska pomlad je na otok prispelo že več deset tisoč beguncev.

»Lampedusa… predstavlja most do afriške celine in ne moremo se pretvarjati, da ne obstaja«, je dejal nadškof Francesco Montenegro v sicilijanskem Agrigentu. Kot je pojasnil, sta se s papežem Frančiškom o obisku Lampeduse pogovarjala med obiskom Ad limina v Vatikanu. »Opazil sem, kako pazljivo je papež poslušal, ko sem mu pripovedoval o stanju na otoku in rekel sem, da bi bilo lepo, če bi sveti oče otok obiskal.« Nadškof Montenegro je še povedal, da papež na Lampedusi ne bo obiskal zgolj beguncev, ampak tudi tamkajšnje domačine, saj maloštevilni prebivalci ‘delajo vse, kar je v njihovih močeh’, da bi pomagali beguncem, ki na otok pogosto prispejo praznih rok, na majhnih, neudobnih čolnih.

»Naši ljudje praznijo svoje omare, beguncem dajejo na razpolago svoje kopalnice, jim nudijo hrano, oblačila in različne potrebščine«, je pojasnil nadškof. Spregovoril je tudi o tistih, ki nikoli ne dosežejo obale otoka, o brezštevilnih beguncih, ki izgubijo življenje na poti proti svobodi. »Število smrtnih žrtev ne zanima skorajda nikogar, ker gre za temnopolte Afričane. Ljudem po svetu preprosto ni mar. Vprašanje priseljencev mora postati vprašanje vseh Cerkva«, je prepričan nadškof iz Agrigenta.

Na vprašanje, kako bo s priseljenci na dan papeževega obiska, je nadškof Montenegro pojasnil, da je to povsem nepredvidljivo. »Prihod novih priseljencev ni stvar ‘izrednega stanja’. Zbrati moramo dovolj poguma in ne razmišljati na ta način; položaj je v tem trenutku pač takšen, kot je,« razmišlja nadškof Montenegro. »Danes jih bo prispelo deset, sto, tisoč; izziv ni v tem, da prihajajo v tisočih. Izziv predstavlja dejstvo, da tudi tistih deset, ki jih prispe, želi živeti, si ustvariti boljše življenje«.

»Med nas prihaja tako rekoč po prstih. In tako v resnici je, ko si med ubogimi, moraš vedno stopati mehko in spoštljivo. Papež nas uči prav s tem, da prihaja med nas kot preprost škof, ki na svoje ljudi gleda s srcem,« je še dejal nadškof Montenegro.

Vir: news.va

Foto: Flickr