Pahor je za SD še vedno dragocen

Borut Pahor bo SD najverjetneje znova vodil na parlamentarne volitve, po katerih velika koalicije glede na današnje razmere ni mogoča, je za SiOL povedal podpredsednik SD Miran Potrč.

Kot poslanec, še prej kot delegat v skupščini, ste v parlamentu že več kot 20 let. Gotovo boste vedeli, ali bo izglasovana zaupnica vladi.

Ne, tega ne vem. Rezultat je odvisen od 90 poslancev. Soglašam z večino komentarjev, tudi novinarskih, da do glasovanja končna odločitev mnogo poslancev ne bo znana. Predvidevam, da bodo tisti, ki dajejo neposredne izjave, te izjave spoštovali. Govorim za našo stranko, to gotovo velja tudi za LDS.

Verjamem, da bodo tako ravnali tudi v SDS, SLS in Zaresu, kjer napovedujejo, da bodo brez dvoma vsi proti. Mnogi drugi pa tega ne povedo ali pa povedo na tako nedoločen način, da je vnaprej težko reči, kakšen bo rezultat.

“Prav neverjetno je, kako malo refleksije zmorejo nekateri vidni člani SD. Ko poslušate na primer izkušenega Mirana Potrča ali Dušana Kumra, se zdi, kot da je vse v najlepšem redu. Kot da je stranka in politična opcija – po zaslugi predsednika – v razcvetu, ne pa v razsulu,” je nedavno zapisal Vlado Miheljak.

Če imate takšen občutek, vam ga ne bom spremenil. Trdim, da nisem bil nikoli tisti, ki bi zaostroval razmere in jih prikazoval katastrofično, ker nimata niti država niti stranka od tega nobene koristi. Kadarkoli pa so bili problemi, po vsebini ali po načinu dela, sem to povedal. Vaša ocena, da ne priznavamo nobenih slabih odločitev ali napak, ni utemeljena.

Kako ocenjujete DeSUS in Zares, ki sta zapustila vladno barko?

Stranki sta ravnali glede na svoje interese. Presodili sta, da bosta težje uveljavljali svojo politiko in vpliv med državljani, če bosta ostali v koaliciji. Stranki sta pomagali ustvarjati nekatera nerazpoloženja na pomembnih točkah vladajoče politike in prispevali k temu, da se je zaupanje javnosti v vlado zmanjševalo. Volitve bodo pokazale, ali so ravnali prav. Sedanja javnomnenjska podpora jim ne zagotavlja, da je bila odločitev pravilna.

V primeru padca vlade se lahko zgodi marsikaj, v 30 dneh je mogoče izvoliti novega mandatarja. Enkrat se je to že zgodilo, leta 2000 je bila izvoljena Bajukova vlada.

Da, čeprav so razmere zdaj nekoliko drugačne. SDS in SD kot najmočnejši stranki zagotavljata, da želita v tem primeru na predčasne volitve. Menim, da bosta to spoštovali in v tem primeru bi imele v parlamentu preostale stranke premalo glasov za izvolitev vlade.

Oblikuje se politična alternativa, ki raste iz civilne družbe. Poosebljajo jo Manca Košir, Matjaž Hanžek, Erik Brecelj in Dušan Plut. Pravijo, da sedanje stranke skrbijo zgolj za lastne interese in interese kapitala.

Nekaj časa se že oblikuje prepričanje, da sedanje stranke Slovenije ne morejo pripeljati iz krize. Najbrž je razlogov za tako prepričanje kar nekaj. Ali bodo skupine, ki kot civilne iniciative napovedujejo oblikovanje strank in nastop na volitvah, to zmogle, ne bi mogel reči.

Najbrž pa gospe in gospodje, ki to pripravljajo, vedo, da oblikovanje civilne iniciative in stranke ni preprosto, da ni preprosto dobiti ustrezne kandidate in jih popeljati na volitve. Še manj preprosto je oblikovati volilni in vladni program, še najtežje pa ga je potem tudi uspešno izpeljati.

Mnogi v tem gibanju so zunaj neposredne politike v javnem življenju že delovali. Najbrž so se prepričali, da so razmere takšne, da lahko nastopijo. Želim jim uspeh.

Več: Siol