Pahor, Čebaškova, Petrič, Virant, Aplenc, PS, LDS in Zupanič o dogajanju v državi

Objava: STA. Vir: Siol. Da bi se izognili slehernemu dvomu o tem ali je bilo tako tudi v primeru dogodkov v Mariboru, Pahor pričakuje “prepričljivo poročilo notranje komisije pristojnega ministrstva”.

….

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek – Travnik z zaskrbljenostjo spremlja dogodke v Mariboru in ocenjuje, da so “posledica slabega delovanja pravne države in vse večjega ignoriranja demokratičnih standardov”, je zapisano v sporočilu za javnost na spletni strani varuha. Vse udeležene varuhinja poziva k moči argumenta, ne k argumentom moči.

….

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je v zvezi s zadnjimi protesti proti mariborskemu županu Francu Kanglerju poudaril, da je treba narediti vse, da se ohrani pravna država. “Ne smemo dopustiti, da morebitna kriminalna dejanja ostanejo neraziskana in nekaznovana. Hkrati ne smemo pustiti, da v tej državi začne vladati ulica,” je dejal.

Kot je dejal, igrajo mediji v takšnih primerih zelo pomembno vlogo. “Ne podpihujte. Insistirajte na tem, da se v tej naši lepi državi stvari rešujejo s sredstvi demokracije in pravne države, ki jih imamo na razpolago,”

…..

Na vlogo medijev je opozoril tudi član programskega sveta RTVS Andrej Aplenc, ki je novinarje Radiotelevizije Slovenija pozval, da ob poročanju o neredih in vandalizmu v Mariboru upoštevajo Zakon o RTVS, ki zahteva objektivno in nepristransko poročanje. “Pozivam vas, da kot nacionalna radiotelevizija, katere naloga je skrb za kulturo, moralo in zakonitost, to tudi udejanjite v svojih poročilih,” je zapisal.

Prepričan je, da ponedeljkova poročila v oddaji Odmevi z gostom Tonetom Partljičem “niso pripomogla k temu, temveč so le prilila olja na ogenj že tako napetih razmer.”

“Kot veste, je pozivanje k nasilju kaznivo dejanje. Prav tako neredi v Mariboru niso bili uradno prijavljeni, kot to zahteva zakon, ki tudi določa, da mora biti prijavljen organizacijski odbor demonstracij. Organizatorji so ob tem času neznani. Menim, da bi RTVS, poleg tega, da poroča z prizorišča, kaj se dogaja, tudi morala jasno razložiti pravne aspekte omenjenih neredov, kjer so bili tudi primeri vandalizma, poškodovanja zasebne lastnine in človeških poškodb,” je še zapisal Aplenc in se ob tem skliceval na besede Ernesta Petriča o pomembni vlogi medijev v takšnih primerih.

…..

Tudi predsednik DZ Gregor Virant poziva k umiritvi razmer ob protestih v Mariboru, ki po njegovem mnenju dobivajo širše razsežnosti. Kot je dejal, so protesti legitimni, vendar težava nastane, ko preidejo v nasilje.

….

V Pozitivni Sloveniji so prepričani, da so bile včerajšnje demonstracije v Mariboru legalne in legitimne in da imajo ljudje pravico mirno protestirati. “Če spontanega ljudskega zbiranja nihče ni organiziral, napovedal, prijavil, plačal davščine, uredil tehničnega varovanja in vsega preostalega, še ne pomeni, da je bilo nezakonito. Še manj pa ilegalno, kot se je v vojaški terminologiji izrazil minister Gorenak. Prebivalci imajo pravico jasno in tudi glasno izraziti svoja mnenja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

…..

“V Mariboru je lokalna politika pri prebivalcih prejela oceno nezadostno, zato so šli na cesto. Želeli so pravno državo, pa so jih dobili s pendreki po hrbtih,” so zapisali v LDS in dodali, da ostro obsojajo vsakršno nasilje ter kratenje človekovih pravic in svoboščin, tudi pravice do izražanja stališč na protestih.

….

Kot so zapisali v Skupnosti enakih možnosti za vse, naj pravosodni organi in sodišča vse zadeve, v katere je vpleten župan Maribora Franc Kangler, obravnavajo prednostno.

“Glede na velik interes javnosti in razburjenje, ki ga med občani in po državi sprožajo zadeve, ki jih sodstvo obravnava v zvezi z županom Francom Kanglerjem, vas javno pozivamo, da vse zadeve obravnavate prednostno v interesu pomiritve javnosti in zagotovitve pravnega reda,” je v imenu Skupnosti enakih možnosti za vse zapisal Darko Zupanič.

Kot meni Zupanič, kazenske ovadbe in pregoni proti županu Francu Kanglerju med ljudmi vzbujajo zgražanje in revolt, ki že meji na odkrito spopadanje različno mislečih. Da bi preprečili nemire in zagotovili javni red in mir, je nujno, da se vse zadeve, ki jih v zvezi z županom Francom Kanglerjem presoja sodišče, obravnava prednostno in o njih tudi prednostno razsodi.

Vir: Siol