P. Sovdat, Finance: Kakšna soglasja je imel Miro Cerar, v dimnih signalih?!

Premier se čedalje bolj zapleta: če pisnih soglasij ni potreboval, zakaj je trdil, da jih ima?

Na pravni fakulteti pisnih soglasij, ki naj bi jih imel Miro Cerar po lastnih navedbah za delo ob plači javnega profesorja, ne najdejo. Ali so šlampasti ali pa soglasij nikoli ni bilo. Tudi premier nam jih ni pokazal. Sumimo, da je torej lagal. Premier je namreč zdaj spremenil tudi svojo izjavo: trdi, da je soglasja imel, besede pisna pa ob tem ne omenja. Ne pozabi pa dodati, da pisnih soglasij niti ni potreboval. Po naši oceni gre za poskus izviti se iz težav. Pojavlja se še vprašanje, ali je Cerar za pravilnik o mobingu zaračunal dvakrat – tako osnovnim šolam kot šolskemu ministrstvu. In koliko je tržna cena takega pravilnika?!

Zakon o delovnih razmerjih v 39. členu določa konkurenčno prepoved: med trajanjem delovnega razmerja delavec ne sme brez pisnega soglasja delodajalca za svoj ali tuj račun opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo dejansko opravlja delodajalec in pomenijo ali bi lahko pomenili za delodajalca konkurenco. Delodajalec lahko zahteva povrnitev škode. Pozor, to ni konkurenčna klavzula, ki lahko velja največ dve leti po prenehanju pogodbe o zaposlitvi in za katero je predvideno nadomestilo.

Cerar ni le pisal pravilnikov in mnenj, temveč je tudi predaval. Od četrtka čakamo na odgovore na vprašanja. Na fakulteti še poudarjajo, da, kot kaže, ni bilo dejavnosti, za katero bi potreboval soglasje. Tako prihajamo do temeljnega vprašanja: kaj imajo profesorji na javnih fakultetah v pogodbah o delu?! Do absurda: če nimajo »nič«, potem res nič ni konkurenčna dejavnost. Recimo predavanja združenjem o etiki in morali niso konkurenčna dejavnost, ker na faksu študentom ne predavajo o etiki in morali.

Cerar se sklicuje tudi na svobodno gospodarsko pobudo. Če bi imel popoldne mesnico, ne pa da je predaval o etiki in morali, in bi mu prepovedali imeti mesnico, to bi bil poseg v svobodno gospodarsko pobudo.

Molk tudi o pravilniku za mobing

Portal Pozareport.si je včeraj pisal, da naj bi Cerar za pravilnik za mobing, ki ga je spisal na povabilo 15 osnovnih šol, zaračunal po 500 evrov bruto na šolo, skupaj 7.500 evrov bruto. Portal na podlagi neuradnih informacij ugiba tudi, ali je dobil delo plačano dvakrat, še od ministrstva.

Vprašanja smo poslali na kabinet, odgovore še čakamo. Pri tem pa je pomembno, koliko je bila cena pravilnikov o mobingu na trgu. Po preverjanju, sogovorniki ne želijo biti imenovani, smo ugotovili tole: ta hip je že na internetu na voljo nekaj vzorcev pravilnikov, zato je zelo pomembno, kdaj je delal pravilnike, ali je delal v celoti ali pa le spremembe po kakšni novi zakonodaji. Ocenjujejo, da stane izdelava pravilnika od 700 do 1.500 evrov. Nenavadno je tudi, da je vsaki šoli zaračunal 500 evrov za pravilnik. Pravilniki so najverjetneje po vsebini enaki. Morda le zato, da se ni videla skupna cena, ki je visoka.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.