P. Sovdat, Finance: Kako hitro bo Mramor trčil v zid?

Mramor se ne sme sprijazniti s tem, da ga drugi ministri »ne bodo razumeli«. Prisiliti jih mora, da ga bodo upoštevali. Pa magari tako, da kak mesec ne dobijo plače.

Predstavitev prihodnjega finančnega ministra Dušana Mramorja vliva upanje. Resda kandidat za ministra, ki bo funkcijo tudi gladko dobil, ni omenil konkretnih rešitev, ki jih namerava sprejeti. A svetovnonazorsko gledano, bomo dobili ministra, ki vsaj ve, za kaj gre. Kaj je možno in kaj ni.

Ne sadi rožic o UTD, ve, kaj pomenijo zaveze v prospektih, da se obveznic ne da kar zamenjati za cenejše, da je prostor za povečanje prožnosti trga dela – in da denar ne raste v bankomatu. To je predvsem pomembno zato, ker je videti, da tega ne razume niti mandatar. Mramor bo moral upravičiti svojo profesuro predvsem na sejah vlade – in to naučiti tudi svoje kolege ministre.

Dobro je, da se zaveda, da izdatkov Slovenija ne more zviševati. Dobro je tudi, da se je – očitno – kaj (dobrega) naučil iz svojih napak. Denimo, da ne gre vsevprek povečevati birokratskih ovir. Ali pa, da je kakšen njegov predlog kdaj tudi neumen.

Obetavna je napoved, da se zaveda slabega stanja v proračunu in da kot glavno rešitev vidi krčenje javne porabe. A ker ni povedal, kje natančno bi rezal – in za koliko -, je še prehitro napovedovati njegovo uspešnost. Naj spomnim, da je bil Mramor kot dekan ljubljanske ekonomske fakultete dokaj uspešen pri krčenju stroškov, tudi kadrovskih, ki utegnejo biti zanj kot ministra najtrši oreh.

Slabo je, da Mramor ni jasno povedal, da davkov ne smemo več dvigovati. Slabo je tudi, da kot prihodnji finančni minister ni jasno povedal, kaj bo s privatizacijo, saj je to za vlagatelje zelo pomemben podatek. A lepo je slišati nekoga z levice, ki ne meni, da je privatizacija bavbav. Da zlobni tujci podjetij ne kupujejo zato, da bi jih uničili, da podjetja s stabilnimi lastniki bolje poslujejo.

In slabo je, da ne kaže, da bi vladal z železno roko. Ker bi moral, to mu narekuje državna bilanca. “Kako bom dosegel, da me bodo drugi člani vlade razumeli? Vem, da me ne bodo, teh iluzij si ne delam.” Po mojem mnenju je to povsem napačen pristop.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.