P. Sovdat, Finance: Dovolj!

Veste to, ko vsaka vlada obljublja, da bo kadrovala »strokovno«, ne pa politično, kot so tisti zlobci pred njo? In se spomnite, kako je prav vsaka vlada te obljube požrla ob prvi priložnosti, berite, takoj, ko se je spraznilo ali lahko ustvarilo kakšno delovno mesto. Če ne drugače, so pa zamenjali prejšnje. In ne vsakič z razlogom.

Nekako smo se vsi navadili, da tako to je. Da državne družbe pač zasedejo aktualni politiki všečni kadri. Eni znajo, drugim se ne sanja niti, kaj je bilanca. Sumijo pa, da je to povezano s »partijsko« člansko izkaznico. In to se kaže v bilancah družbe. Redko katero politično kadrovanje je bilo uspešno.

Imenovanje nekdanjega prvega obveščevalca Iztoka Podbregarja v upravo Aerodroma Ljubljana je podobno, kot ko je Gorazd Perenič, obsojen za šeškanje sodelavk oziroma spolno nadlegovanje, vodil svet za prijazno in učinkovito javno upravo.

»Razumem, da mojo kandidaturo vidite kot politično, a znam marsikaj,« mi je včeraj, še pred predstavitvijo pred nadzorniki večinsko državne družbe, dejal Podbregar. V redu, Podbregar predava na fakultetah, ne moremo reči, da ničesar ne ve o menedžmentu. Ampak – obveščevalec na letališču?! Kaj bo nadzoroval? Zaposlene? Potnike? Denarne tokove, če bo družba gradila drugi terminal? Privatizacijo, če bo politika po kakšnem čudežu privolila v prodajo, čeprav je družbo sama uvrstila na seznam podjetij za prodajo?

Drugo (in za politiko povsem nepomembno) je vprašanje, ali Aerodrom sploh potrebuje tri člane uprave. Še zaposleni priznavajo, da sta »še dva zdajšnja preveč«. Ampak, saj gre za državni denar, ne, ta pa itak pride iz bankomata. Za naše je! Ker tako ni pomembno, kakšno dodano vrednost bodo prinesli lastnikom. Če sploh.

Več: Finance