P. Kokotec: Sodobni mediji in pastorala Romov

kokotecOd petka, 24. aprila, do nedelje, 26. aprila, je v karmeličanskem samostanu Ciofliceni v mestu Snagov (25 km oddaljeno od Bukarešte) v Romuniji potekal 40. evropski kongres, ki ga vsako leto organizira Mednarodni katoliški odbor za pastoralo Romov (CCIT – Comité Catholique International pour les Tsiganes) s sedežem v Belgiji.. Tema kongresa je bila Pastoralne priložnosti in nevarnosti sodobnih medijev. Iz Slovenije so se kongresa udeležili: Peter Kokotec, koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci, sicer župnik v Črnomlju, Marjan Lampret, župnik v Breznici pri Žirovnici, ki je tudi podpredsednik mednarodnega združenja CCIT, Damjan Štih, župnik v Kočevju, Sonja Horvat, predstavnica Romov iz Murske Sobote, Anica Pušnik, katehistinja med romskimi otroki v župniji Murska Sobota in s. Rozalija Laznik, usmiljenka (HKL), tajnica na škofiji v Celju.

Romi se uspešno vključujejo v pastoralno delo

Ob okrogli, štirideseti obletnici Mednarodnega katoliškega odbora za pastoralo Romov(CCIT), so se udeleženci najprej zahvalili Bogu za pastoralno delovanje med Romi in z Romi. Med udeleženci kongresa so bili duhovniki, redovniki, redovnice, misijonarji in laični sodelavci, ki so prišli iz večine evropskih držav in narodnosti. Še posebej je bil v teh 40 letih opazen napredek, glede povečanja prisotnosti sodelavcev romske narodnosti. Romi tako vedno bolj uspešno in množično prevzemajo delo in odgovornost na pastoralnem področju. To se je navsezadnje odrazilo tudi na jubilejnem srečanju v Bukarešti, kjer je bilo prisotnih veliko duhovnikov, redovnikov, redovnic in laični sodelavci iz različnih romskih entitet evropskih držav.

Sodobni mediji kot pod do osebnega srečanja s človekom

Osrednja tema srečanja je bila namenjena sodobnim medijem kot sredstvom evangelizacije in pastorale med Romi. Ob tem je začutiti veliko strahu in nemoči v odnosu do sodobnih medijev predvsem med srednjo in starejšo generacijo Romov. Problem je tako v nepoznavanju sodobnih medijev, kot velikokrat čisto praktični nedosegljivosti teh medijev (kar je lahko že tudi diskriminatorno, saj naj bi imel v Evropi dostop do interneta in z njim povezanimi mediji vsak državljan). Mlajše generacije Romov uporabljajo vse sodobne medije, ob tem pa se srečujejo z mnogimi negativnimi vplivi teh medijev.

Dejstvo je, da so sodobni mediji del družbe, tudi romske. Ne moremo jih zanikati, nasprotno, so velika priložnost za pastoralno delo, Cerkev jih lahko in jih mora uporabljati pri pastoralnem delu. Družbena omrežja so lahko pomoč pri ohranjanju osebnega stika z Romi in romskimi skupnostmi. Torej so sodobni mediji in medijska kultura predvsem pot do osebnega srečanja s človekom.

Na kongresu je bilo veliko govora tudi o letošnjem srečanju Romov z papežem Frančiškom, ki bo konec oktobra. Udeleženci so si izmenjali izkušnje glede dosedanjih priprav na to romanje in sprejeli spodbude za nadaljnje delo. Tako bo srečanje s papežem Frančiškom gotovo uspelo in prineslo Božjega blagoslova vsem Romom in pastoralnim delavcem.

Peter Kokotec, Koordinator za pastoralo Romov na slovenski ravni