P. Jančič, spletni časopis: Biziljeva ostaja, odstopili Zupanič, Hribar, Savić

Ker je za razrešitev Ljerke Bizilj glasovalo le 14 programskih svetnikov, nujnih pa je bilo 15 glasov, Biziljeva ostaja direktorica Televizije Slovenija.  Tako se je razpletla seja programskega sveta, ki je po tej odločitvi ostala brez predsednika. Miran Zupanič je namreč takoj odstopil. Seje programski svet ni nadaljeval. Razplet je veliko presenečenje.

Biziljeva: “Ne morem!”

K temu presenetljivemu razpletu je prispevalo, ker nagle odstavitve Biziljeve ni podprla Petra Ložar (SMC), z oceno, da je predlog generalnega direktorja Igorja Kadunca preslabo pripravljen. K previdnosti je pozval tudi pomemben televizijski voditelj  Igor E. Bergant z opozorilom, da s takšnim predčasnim odstavljanjem gradimo “avtocesto za hude kršitve v prihodnosti”.

Biziljeva je med drugim opozorila, da “besede ne smemo ukiniti, pravice do svojega mnenja ne smemo ukiniti”.  Ocenila je, da politično ni nikogaršnja in da to misli tudi ostati. O predlogih, da bi se sama rešila tako, da bi odstavila urednico informativnega programa Jadranko Rebernik pa je dejala: “Ne morem, Ni v skladu z zakonodajo. Ne gre.” Že pred tem je opozorila, da so se odzvali povsem ustrezno z odstavitvijo urednika Tednika Igorja Pirkoviča, za zamenjavo še Rebernikove pa ni bilo razlogov.

Kdo je pljunil kam?

“Se zahvaljujem tistim, ki so razpoznali skromnost argumentacije,” je po razpletu povedala Biziljeva in dodala, da bo skupaj z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem razmislila, kako naprej.  Na sejo, kjer so jo nameravali odstaviti, je prišla v spremstvu odvetnika. Takoj po glasovalnem razpletu in odzivu Biziljeve so odstope napovedali predsednik programskega sveta Miran Zupanič in člana Sašo Hribar in Domen Savič.

Ne morem zastopati nedoslednega organa, odločitev je v škodo tej hiši in slovenski javnosti, je odstop pojasnil Zupanič. Že pred glasovanjem pa je Savič povedal, da bi zavrnitev odstavitve pomenila, da “pljunemo v obraz generalnemu direktorju, varuhinji in tudi samemu sebi”. Hribar pa je ocenil, da bi, če ne bo večine, morali odstopiti generalni direktor in vsi programski svetniki.

Več: Spletni časopis