Kako širok temelj prihodnosti?

Leto 2015 še posebej zaznamuje obletnica konca II. svetovne vojne. Vrstile so se spominske slovesnosti, znanstveni posveti, bolj ali manj črno-belo obarvane komemoracije, kulturni dogodki in še marsikaj. Vse to v spomin in opomin, čeprav poziv ‘Nikoli več vojne!’ vsak dan znova zveni bolj cinično. Med ustanove, ki ohranjajo živ spomin na dogodke, ki bi jih marsikdo rad pozabil, sodi Nova slovenska zaveza.

I. Puc, Reporter: Temelj prihodnosti

Lenart Rihar, urednik zbornika, namenjenega 70. obletnici konca vojne in začetka totalitarnega režima, vidi v osredotočanju na razlagalni ključ zla, ki se je v polnosti razširilo po vojni – (boljševiško) revolucijo. Slovenci še ene revolucije … Beri dalje

Povojni poboji in Srebrenica

Zgodila se je novost v ravnanju in stališču tistih, ki ves čas po osamosvojitvi Slovenije poskušajo utemeljevati povojne poboje s trditvijo, da je pač šlo za odstranitev protirevolucionarjev, sovražnikov nove ureditve in sodelavcev okupatorjev. Ko so se začele priprave na spominske prireditve v Srebrenici, je slovenska vladajoča politika začela zelo glasno obsojati genocid.