I. Žajdela, Družina: Zavezin temelj za prihodnost

Z vsebinami revij Zaveza in z zbornikom dobivamo resnični temelj za prihodnost.

Nova Slovenska zaveza je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne in začetka totalitarnega režima izdala zbornik z naslovom Temelj prihodnosti. Izšel je namesto letošnje junijske številke revije Zaveza. Avtorji v njem so enaki, kot se pojavljajo v tej izjemno pomembni reviji, ki je doslej objavila veliko pričevanj, zapisov in refleksij o času velezločina komunistične revolucije na Slovenskem. Naslov zbornika ni naključen, saj so prispevki v njem, skupaj z bogastvom iz Zavez, resnični temelj za prihodnost. Kdorkoli se bo ne le v prihodnosti, ampak že danes želel poučiti o zločinstvu komunistične revolucije, ima v do zdaj objavljenih vsebinah dovolj kakovostnega gradiva.

Zgoščenost zla

Urednik Zaveze in zbornika Lenart Rihar je v uvodniku zapisal, da se je zlo v vsej polnosti razširilo po vojni, vendar dodal: »To seveda drži, vendar predvsem v kolikostnem smislu, ker je pač leta 1945 naposled brez omejitev sedlo za krmilo države in zagospodarilo vsem ustanovam ter drugo za drugo načenjalo slovenske duše. Gre torej za količino, vseobsežnost. V kakovostnem smislu pa je zlo doseglo nepresežen vrhunec nekaj let prej v zlorabi strahot, ki jih je prinesla vojna kot taka. V mislih imamo sistematično pobijanje slovenskih ljudi, ko pri sovražnih okupacijskih oblasteh niso imeli nobene zaslombe. Taka zloraba vojnih razmer je edinstvena in nezamisljiva zgoščenost zla, ki se ji reče revolucija – ne glede na pridevnik boljševistična, stalinistična ali komunistična in ne glede na masko NOB, za katero se je po potrebi skrivala in se po potrebi skriva še po sedmih desetletjih.«

S tem je zaobjel bistvo, to, čemur se večina zgodovinarjev, publicistov, novinarjev in politikov tako krčevito izogiba. Zaradi tega se vsi ti zatekajo k neskončnim in infantilnim sprenevedanjem o dogajanju med drugo svetovno vojno ter komunistično revolucijo na Slovenskem. Zadnji takšen vsebinsko povsem zlagan primer je knjiga dr. Boža Repeta S puško in knjigo, avtorja, ki je že vrsto let vodilni zgodovinar za novejšo slovensko zgodovino na oddelku za zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti. Namesto da bi ga bilo sram, brez posebnega zardevanja v obraz izkorišča moč svojega položaja in brani pridobitve revolucije svojega očeta. To je tista »stroka«, ki so jo tolikokrat v zadnjih 25 letih klicali na pomoč slovenski levičarji. Ta »stroka« je enaka maskam prikrivanja, kot so (bile) Osvobodilna fronta in NOB. Ena sama goljufija in nasilje.

Zloraba upor(ništv)a

Zbornik Temelj prihodnosti prinaša same kakovostne prispevke. V prvi vrsti je tu osrednji avtor revije Zaveza Janko Maček, ki je v dveh prispevkih na kratko povzel nekatere ključne dogodke in akterje medvojnega dogajanja. Gre za samo bistvo komunistične revolucije in dogajanja med vojno, ki se ga prej omenjena večina zgodovinarjev, publicistov, novinarjev in politikov izogiba, ga zavestno zamolčuje, da potem lažje govori o čisti laži o OF in NOB na eni strani ter o kolaboraciji in opravičevanju nasilja revolucije na drugi. Ključni sta seveda prvi dve leti okupacije in vojne, ko so komunisti dobro vedeli, da če ne bodo izkoristili okupacije in pohiteli, potem takšne priložnosti za pohod na oblast ne bo več.

Tu imamo opraviti še z enim velikim mitom, to je, da se je bilo treba okupatorju upreti takoj, to pomeni z oboroženimi akcijami. Gre seveda za zlorabo upor(ništv)a. Če komunisti ne bi bili odgovorni za neizmerno količino nasilja in zločinov, bi bile nekatere akcije, ki so jih organizirali (določene ure, ko so v Ljubljani izpraznili ulice), prave in cenjene, tako pa so še te umazane zaradi krvavih rok njihovih organizatorjev.

Več lahko preberete na spletni strani tednika Družina. Knjigo Temelj prihodnosti lahko naročite na Časniku.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.