Na Sveti sedež še vedno gledamo skozi očala hladne vojne in blokovske delitve

Slovenci in Sveti sedež – na poti k skupnemu dobremu

Sveti sedež je spremljal razvoj slovenske demokratizacije, med prvimi je tudi priznal neodvisno Slovenijo, kar sicer ni njegov običaj. Diplomatski odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem so bili vzpostavljeni januarja 1992. Slednji je ob tem izrazil prepričanje, da bodo diplomatski odnosi prispevali k dobrim odnosom med dvema stranema.

Slovenska cerkev po rimskem obisku

Upajmo, da bo Cerkev razpela jadra v nove zarje! Čas je ugoden, zamujanje lahko postane tragično! Pravkar končani obisk pri sv. Očetu Ad limina Apostolorum slovenskih škofov, ki je trajal od 26. februarja do 3. … Beri dalje

Biti tiho v imenu edinosti?

Ko zaslišim – pa naj bo to od kogarkoli, tudi od škofa dr. Petra Štumpfa – pozivanje na edinost, takoj zastrižem z ušesi. Morda zato, ker mi je prva asociacija na besedo edinost Titova Jugoslavija s stalnim opevanjem “bratstva i jedinstva”, ki pa je tako klavrno in na krvav način razpadla. Vsekakor je vrednota edinosti pomembna v Cerkvi, a označiti dobronamerno delovanje cerkve od spodaj za “kockanje kot za šalo z edinostjo” in bogokletjem, se mi zdi pa močno, milo rečeno, pretirano.