Živel 1. maj – praznik svetega Jožefa Delavca!

Zdi se, da se Cerkev še danes nekako sramežljivo loteva problema delavstva. Četudi je papež Pij XII. že sredi dvajsetega stoletja uvedel praznik sv. Jožefa Delavca, ki se je prvič obhajal 1. maja 1955, še po dobrih šestdesetih letih ne slišimo vzklikov v slogu: “Živel 1. maj – praznik svetega Jožefa Delavca.” Kot da nam je 1. maj – praznik dela z zavetnikom sv. Jožefom Delavcem in nagovarjanjem delavcev nekako odveč.

“Zagovorniki” delavskih pravic

Janković simbolizira to, kar je v splošnem imaginariju delavcev antiteza skrbi za delavske pravice. Dokler je bil na čelu Mercatorja, je bil prvi slovenski “kapitalist”: če bi ga prej ne odstavili, bi najbrž tudi on, kot številni drugi menedžerji, poskusil izvesti menedžerski prevzem (po družinskem podjetju KLM).

Reportaža (foto): Praznik dela

Spet enkrat je praznik mimo. Ravno toliko sem star, da sem skozi dal kar nekaj. Čase velikih besed in upanj v prihodnost, ki so se sfižila. Neoliberalizem na pohodu in kruto sedanjost. Pogled na zid … Beri dalje

Človek in delo

Po analogiji veselega decembra se bližamo koncu prazničnega maja, ki je poln ceremoniala in družbeno-razredne patetike. Ne glede na to ima delo velik pomen, saj na poseben način zaznamuje človekovo življenje in bivanje. Slovenskega človeka … Beri dalje

Živela prvi in drugi maj!

Praznik dela je v Sloveniji pomemben praznik, saj ga praznujemo z dvema nedelovnima dnevoma. Za dva nedelovna dneva v maju se je zavzel tudi poklicni borec za delavske pravice, kar imamo ljudje radi, saj potrebujemo dodatni praznik, da ga napolnimo z delom na vrtovih in zavrtimo kakšen mešalec.