Ljudje iz posebne snovi

Na vrh partije so se prebili posebni ljudje, ki so bili sposobnosti krutosti napram svojim konkurentom. V zavetju vojne jih nič več ni oviralo, še najmanj pa partnerji iz Osvobodilne fronte, da te svoje krutosti niso izvrševali proti svojim sodržavljanom. Po revoluciji so si uredili sistem, ki je bil ljudem iz posebne snovi naklonjen – patokracijo.

Rosvita Pesek: “France Bučar je bil večni disident.”

“Bučar je kar precej hodil po robu ter preizkušal potrpežljivost „glavešin“, do kam še sme. Velikokrat je bila grmada že naložena, samo prižgati bi jo bilo še treba. Dokončna nemilost se mu je zgodila z izgonom s pravne fakultete. Ta ga je osebno tudi najbolj prizadela. Sicer pa je bil večni disident. V Partiji, v Zvezi borcev, Novo revijo je zapustil, SDZ je zapustil, tudi Demokrate …”

Pohaba resnice

Komunistična partija (in njeni nasledniki) je izkoristila t.i. narodno-osvobodilni boj, da se je lahko strahopetna skrila in še danes manipulira s pojmi. Le kako je vendar mogoče, da iz dneva v dan odkrivamo nova grobišča dejanskih in namišljenih »narodnih izdajalcev« ter spoznavamo vso tragično razsežnost »zločina brez zločincev«? Tudi na Primorskem.

Leto streznitve

Leto 2014 je za marsikoga leto streznitve. Demokracija in pravna država sta se v letu 2014 iz maske spremenili v farso in tragedijo. Niti za demokratični in pravni videz se več ne trudijo. Pravosodje, državna podjetja, šolstvo, sociala, … do Rdečega križa, vsaj 95% državnih in paradržavnih družbenih podsistemov je trdo v rokah partije. Kje je vendarle kakšna izjema, da potrjuje pravilo.

Upor sistemu laži

V prejšnjem govoru sem pozval vse odgovorne in tiste, ki delujejo iz ozadja pri zadevi Patria, naj pokažejo svojo človeškost in skladno s človekovimi pravicami ukrepajo. Žal pa zadeva Patria in dejanski zapor Janeza Janše … Beri dalje

Ob odložitvi funkcije Janeza Stanovnika

V Združenih državah Amerike, kjer je v veljavi več kot 200 let stara ustava (1787), imenujejo »očete ustanovitelje« (Founding Fathers ) tiste osebnosti – še zlasti Washingtona, Hamiltona, Madisona in Franklina – , ki so … Beri dalje