Tomažič: Ni razlogov, da osrednji mediji zganjajo vik in krik o vzponu desničarskega ekstremizma 

osrednji mediji
Anton Tomažič: Osrednji mediji so mnogo prizanesljivejši do levih kot do desnosredinskih oblasti. Janševi tviti, sedaj sicer bolj spolirani kot iz opozicije, a še vedno z jasno ostjo, kažejo, da napetost ostaja obojestranska.

Nisem navijal za prav takšno vlado, kot je sedaj. Želel sem takšno, v kateri bo mogoče tudi brez pomislekov uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva! Sedaj pa DeSUS pomislek gotovo ima, če so dosegli izločitev tega iz koalicijske pogodbe. No, ampak sicer prvi mesec nove vlade ocenjujem pozitivno. Spominja me, posebno po popravi prvih napak, na tisto nekdanjo »odločno« skupino politikov, ki bo znala Slovenijo popeljati tudi iz nevarnega objema – tokrat koronavirusa.

Osrednji mediji so mnogo prizanesljivejši do levih kot do desnosredinskih oblasti. Janševi tviti, sedaj sicer bolj spolirani kot iz opozicije, a še vedno z jasno ostjo, kažejo, da napetost ostaja obojestranska.

Ni razlogov, da osrednji mediji zganjajo vik in krik o vzponu desničarskega ekstremizma

Vseeno pa bi v izrednih razmerah, v kakršnih se je znašla država, od novinarjev osrednjih medijev vendarle morali pričakovati, da se odpovedo teatralnosti. Na stran naj potisnejo frustracije ob Janševem vnovičnem prevzemu oblast. Medijsko pozornost pa naj posvetijo resnejšim problemom. V danih okoliščinah, ko so ukrepi podobni po vsej demokratični Evropi, marsikje pa še strožji kot pri nas, nova oblast še ni dala pravega razloga, da zganjajo vik in krik o eroziji demokracije ter vzponu desničarskega ekstremizma v domačih logih.

Nova vlada me spominja na tisto nekdanjo »odločno« skupino politikov, ki bo znala Slovenijo popeljati iz epidemije koronavirusa.

Bolj kot da osrednji mediji ta trenutek vsepočez nagajajo vladi, bi bilo prav, da se v izrednih razmerah, ki zaradi virusa vladajo okrog nas, v celoti posvetijo objektivnemu in družbeno konstruktivnemu obveščanju o koronavirusni krizi v Sloveniji. S tem lahko pripomorejo, da Slovenci to situacijo, kolikor se da mirno, prebrodimo. Za njihove teatralne spopade z Janezom Janšo, če že ne morejo brez njih, pa bo nedvomno dovolj časa v »mirnodobnem času«. Ta čas bo prej ali slej prišel po tej globalni zdravstveni, varnostni in tudi ekonomski krizi.

Vir: Slovenski čas, marec 2020, Foto: Tatjana Splichal