Okrogla miza (D. Črnčec in B. Cestnik): Slovenija, moja država? (VIDEO)

Okrogla miza Slovenija moja država? v organizaciji Kolping združenja Slovenije je potekala na temo Slovenije, kot naše, samostojne države – kakšno je njeno trenutno stanje? Pogovorni večer v sklopu Socialnega tedna je vodila Barbara Polutnik Brusnik, gosta pa sta bila Damir Črnčec in p. Branko Cestnik.

Iztočnice za pogovorni večer je voditeljica vpletla v sklop vprašanj in vodilnih misli za pogovor in oceno stanja v naši državi. Imamo državo, dokaj uspešno smo izpeljali osamosvojitev vpeljali demokratični sistem, Slovenijo postavili v zemljevid svetovne organizacije, Evropske skupnosti, dosegli smo ključne cilje, večina državljanov pa je nad stanjem države razočarana.

Skupna ugotovitev je bila, da je bilo res veliko narejeno, vendar ključno je, da ljudje niso bili usposobljeni za demokracijo. Imamo svojo državo in naš potencial je tu, bodimo optimistični tako g. Črnčec. G. Cestnik je uporabil pojem čuta za pravičnost, ki ga ima vsak človek in to je glavni problem Slovenije, politiki so izgubili čut za pravičnost. Takoj ko se je pojavila sistemska korupcija, se je zaupanje v državo in politike izgubilo in iz tega izvira nezadovoljstvo.

Skupna ugotovitev je, da se mora državljanska vzgoja vrniti v šolske klopi in postati moderna v smislu demokratičnih vrednot. Ljudi usposobiti za demokracijo in tako se bo uspešno gradila skupnost in močna civilna družba, ki bo korektiv politiki.

Produkcija videa: Socialna akademija.