Šarec o sklicu Sveta za nacionalno varnost (SNAV) ni odločal

Jelko Kacin: “Lahko samo povem, čeprav nisem član te koalicije, niti te vlade, da vsi štirje predsedniki koalicijskih strank sedijo vsak dan skupaj vsaj uro in pol. Za vsak dan posebej se dogovorijo, kaj je treba narediti takoj, da bi bili uspešni v boju z virusom. To ni samo zdravstveni ali organizacijski izziv, še manj je samo organizacijski izziv, saj je ves čas treba gledati tudi v gospodarsko prihodnost. Zato je nastal prvi sveženj ukrepov in zato že nastaja drugi sveženj ukrepov.”

Vladni govorec Jelko Kacin je v intervjuju za Večer razkril osupljive podrobnosti o tem, kako je sekretar Marjana Šarca za nacionalno varnost Damir Črnčec preprečeval sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV), ker bi tam sodelovala tudi opozicija. Kacin je bil takrat še del ožje ekipe Mira Cerarja, ki se je na njegovo prigovarjanje trudil za sklic SNAV. Kot je Kacin povedal v nadaljevanju, je privid Janeza Drnovška za mnoge posvečene v prejšnji koaliciji postal nočna mora. Opaža pa, da se stranke, ki so se sredi marca znašle v opoziciji ne znajdejo najbolje. Prvi sveženj protikorona ukrepov je po Kacinovih besedah nastal s trdim delom koalicijskih partnerjev. Povedal je tudi, da ne želi niti razmišljati, kaj bi bilo, če bi se agonija prejšnje koalicije in načina vodenja, kot ga je imel predsednik vlade Šarec, nadaljevala v razmerah epidemije.

O sklicu Sveta za nacionalno varnost (SNAV) Šarec ni odločal

Jelko Kacin je v pogovoru, ki ga je vodil Večerov novinar Uroš Esih, razkril marsikaj zanimivega. Med drugim je opisal dogajanje v času tik preden je epidemija dosegla Slovenijo. Kot je dobro znano, je Janez Janša še iz opozicije že več tednov pred razglasitvijo epidemije pozival takratnega premierja Marjana Šarca k sklicu Sveta za nacionalno varnost, a do tega žal ni prišlo pravočasno. Kacin je o tem povedal naslednje:

“Bil sem v ožji ekipi prejšnjega zunanjega ministra Mira Cerarja, ki se je tudi na moje prigovarjanje večkrat trudil, da bi predsednika vlade Šarca prepričal, da je nujen sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV), pa to žal ni bilo mogoče. O tem pa tako ali tako ni odločal predsednik vlade Šarec sam, ampak oseba, ki je sedaj v poslanski skupini LMŠ.”

“Govorite o bivšem svetovalcu premiera Šarca za nacionalno varnost Damirju Črnčecu?” ga je nato vprašal Esih. Kacin, ki Esihu ni naravnost odgovoril, je nadaljeval: “Oseba je preprečevala, da bi se SNAV sploh sklical, kajti SNAV v razširjeni sestavi predvideva tudi sodelovanje opozicije, na to pa niso pristali pod nobenim pogojem.”

Jelko Kacin: Ljubljana je največje žarišče virusa v državi

“Odgovorno trdim, da bi danes imeli bistveno manj pozitivnih in manj mrtvih, če bi premier SNAV sklical prej in bi ocenili razmere,” je povedal Kacin in ob tem spomnil na koncert Andree Bocellija. V primeru sklica SNAV bi, tako Kacin, zagotovo poskrbeli za pravočasno odpoved koncerta. Tako pa so oboževalci Bocellija že prišli v Ljubljano z  avtobusi in šele takrat, pred zaprto dvorano Stožice, ugotovili, da koncerta ne bo. “Ljubljana je tako zdaj največje žarišče virusa v državi,” je Kacin pojasnil razloge za veliko število okuženih s covid-19 v Ljubljani. predstavil pa je tudi razloge povabila za govorca Vlade.

“Tudi preko twitterja sem pozival, da je treba koncert odpovedati. Ob tem dogajanju je bila samo logična posledica, da me je predsednik vlade Janša povabil na pomoč. Ko te povabijo na pomoč, pa odgovor ‘ne’ ne obstaja. Sicer pa sem tudi pred tem kot veleposlanik pri Natu imel zaupanje in podporo pri svojem delu tudi pri delu opozicije.”

Prvi sveženj protikorona ukrepov nastal s trdim delom koalicijskih partnerjev

V nadaljevanju je razkril tudi nekatere podrobnosti o delu koalicije: “Lahko samo povem, čeprav nisem član te koalicije, niti te vlade, da vsi štirje predsedniki koalicijskih strank sedijo vsak dan skupaj vsaj uro in pol. Za vsak dan posebej se dogovorijo, kaj je treba narediti takoj, da bi bili uspešni v boju z virusom. To ni samo zdravstveni ali organizacijski izziv, še manj je samo organizacijski izziv, saj je ves čas treba gledati tudi v gospodarsko prihodnost. Zato je nastal prvi sveženj ukrepov in zato že nastaja drugi sveženj ukrepov. Mislijo/mislimo samo na prihodnost, zato se tudi sam ne želim ozirati nazaj in razpravljati o nekdanji politični praksi.”

Celoten pogovor je objavljen v časniku Večer.