Okoljske organizacije obdarile poslance

Na letošnje Valentinovo, so aktivistke skupine petnajstih okoljskih organizacij prinesle v Državni zbor darilca – vrečko s premogom za vsakega poslanca. Vsaka vrečka simbolično predstavlja milijon ton premoga, skupno torej 90 milijonov. Najmanj toliko premoga naj bi pokuril 6. Blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) v svojem prihodnjem obratovanju. Dan pred tem so na Državni zbor poslali pismo v katerem ga ponovno pozivajo k moratoriju na odločitev o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov kredita EU za gradnjo 6. Bloka. V pismu opozarjajo na več po njihovem mnenju nerešenih problemov oziroma odprtih vprašanj:

• Neutemeljenost trditve, da brez TEŠ 6 v Sloveniji ne bo dovolj elektrike. Opozarjajo, da dva energetska scenarija v Nacionalnem energetskem programu brez TEŠ 6 izkazujeta izvoz elektrike.

• Nezmožnost Slovenije, da s TEŠ 6 zagotovi zahtevane cilje po Kažipotu EU za energijo do leta 2050. Ta dokument EU namreč ugotavlja, da lahko EU do leta 2050 zagotovi dovolj energije brez termoelektrarn na premog in jedrskih elektrarn.

• Nedoseganje minimalne predpisane ekonomske donosnosti TEŠ 6 (Ur. list štev. 60/2006), kar naj bi ugotovilo tudi nizozemsko podjetje CE DELFT.

• Nasprotovanje dela javnosti gradnji TEŠ 6 zaradi domnevno preveč tveganega državnega poroštva in zaradi domnevno spornega vodenja projekta in več kršitev predpisov.

Zagovorniki graditve TEŠ 6 opozarjajo, da investitorje čakajo velike kazni, okrog sto tisoč evrov dnevno, če projekta ne bodo mogli nadaljevati. Za nadaljevanje potrebujejo od vlade Republike Slovenije čimprejšnje zagotovilo o poroštvu za kredit.

Foto: Tanja Ristič