Odstranimo spomine zla, naj sije luč miru

Foto: Slomedia
Foto: Slomedia

Te dni smo ponovno priče obujanju spominov na človeka in čas, ki je v času, ko je povsod po Evropi že vladal mir, sejal smrt in sovraštvo v vseh narodih takratne Jugoslavije. To je bil čas, ko je vladalo veliko prijateljstvo med Stalinom in Titom. In pod vodstvom slednjega, se je na jugoslovanskih tleh odvijala najhujša bratomorna vojna v Evropi, vse do danes. In za katero še ni nihče odgovarjal.

Slovenci bi se morali enkrat za vselej vprašati, kaj je z nami narobe, da po 24 letih slovenske državnosti in neodvisnosti še vedno častimo ime človeka, voditelja revolucije in množičnih pobojev na naših tleh. Mednarodni inštituti, npr. v knjigi R.J. Rummel  Death by Government  v svojih raziskavah »našega Tita« uvrščajo na deveto mesto oseb, ki so v zgodovini 20. stoletja povzročile največji genocid nad človeštvom (lastnim narodom). Po istem viru je Josip Broz, »naš Tito« odgovoren za poboj 1,17 milijona oseb na jugoslovanskih tleh.

Za vsa takratna dejanja je bil odgovoren zgolj vodja KPJ »naš Tito«. Maja in junija 1945 ter tudi kasneje ni bilo več vojne. Če ni vojne je vsaka izvensodna usmrtitev zločin, ki ne zastara. Upam, da ne bodo njegovi oboževalci okrivili pokojne, da so se sami zvezali, pobijali, odšli v rudniške jaške in se samega sebe zazidali? So se morda sami metali v jarke in brezna? Do danes še nihče od zgodovinarjev ni našel dokumenta, ki bi ime »Tito«, opravičilo takratnega genocida, ki je glavni vir za slovensko politično in narodovo razdeljenost.

Deset let je minilo, ko smo bili priče, kako sta se na dan vstopa Slovenije v Evropsko unijo, na meji dveh narodov objemala visoka politika Slovenije in Italije ter pred vso Evropo obljubila sožitje in ne delitev. Je bila to le še ena od mnogih prevar v zgodovini komunistične vladavine in njenih naslednikov? Takšno kot jo je po koncu druge svetovne vojne do zaveznikov (Angležev in Američanov) izvajal »naš Tito«. Trije moji sorodniki, pokojni TIGR-ovci so mi velikokrat povedali, da smo Slovenci, zaradi »našega Tita« izgubili Gorico, Trst in velik del Istre ter s tem 180.000 Slovenk in Slovencev.

Ali tisti, ki slepo sledite ukazom njegovih naslednikov in obnavljate staro sovraštvo, poznate resnico, kaj in kdo je sploh bil »naš Tito«?