Marjan Šarec, res menite, da vaša LMŠ nima dolga do nikogar?

Marjan ŠarecSpoštovani g. Marjan Šarec! Na zadnjem kongresu svoje stranke LMŠ ste kot predsednik le-te in hkrati predsednik sedanje slovenske vlade izjavili, da vaša stranka nima nikakršnega dolga do nikogar. Zato vas javno sprašujem, ali se vam je to zareklo ali pa mislite s tem resno. Kako, da nima ta stranka nikakršnih obveznosti ali dolga do nikogar? Pa saj to ne more biti res.

Sam mislim, da temu ni tako, da ima ta stranka, potem ko je sprejela odgovornost vodenja vlade, še kako velike dolgove. Ali ste pozabili, kaj vse ste na predvolilnih srečanjih obljubljali volivcem o tem, kaj vse boste naredili, če pridete na oblast. Da boste najprej rešili problem čakalnih dob v zdravstvu, da bodo pokojnine višje, da boste uredili plačna nesorazmerja in anomalije v javnem sektorju, da boste v vojski odpravili izredno težke probleme … Pri tem so tudi drugi predstavniki nekaterih sedanjih koalicijskih strank z vami celo tekmovali, kdo bo obljubil več. Naenkrat so bile kar tri ali več strank pripravljene izbojevati upokojencem višje pokojnine in pa seveda odpraviti čakalne dobe v zdravstvu. Volivci se še lahko spomnimo teh borcev in bork: Marjana Šarca, Karla Erjavca in Alenke Bratušek …

Kaj vse ste obljubljali  In ravno zaradi teh obljub in zaradi vnaprejšnjih izključevalnih potez ste prišli na oblast. A ni bil s temi obljubami ustvarjen velik dolg do volivcev, in to do upokojencev, uporabnikov zdravstvenih uslug, do vojske, do javnega sektorja … Pa še kako velik dolg je takrat nastal. Takrat ste z volivci podpisali neformalno pogodbo o tem velikem dolgu in nase sprejeli te obveznosti do nas volivcev. In kot vemo, je v demokratičnih družbah potrebno obveznosti iz pogodb v celoti izpolnjevati. A zdaj, po pol leta vladanja, pred slovensko javnostjo izjavljate, da vaša stranka ni nikomur nič dolžna. A se tako vodi vlado, da se samo vlada, volivcem pa nisi nič dolžan.

Ne se šaliti, g. predsednik vlade. Vi ste sedaj kot predsednik vlade največji dolžnik vsem državljanom. Ne samo svojim volivcem, vi ste odgovorni za celotno Slovenijo tukaj in danes. Za včeraj in prej ni toliko pomembno kot za danes in naprej. Vi ste se zavezali za delo tega mandata, ne pa zgolj za valjenje krivde na prejšnje vlade. Ste zato sestavljali vlado, da obsojate prejšnje, ali pa ste svojo funkcijo sprejeli, ker hočete izboljšave na vseh področjih.

Torej se ni pametno vedno izgovarjati na prejšnje vlade in na to, zakaj niso drugi sestavili vlade. Vi ste bili glavni, ki ste s svojimi izjavami izključevali druge, ko ste izjavljali, da z največjo parlamentarno stranko ne boste šli v koalicijo, in drugi so vam sledili. Je to demokratična drža?  Ste se kdaj zamislili nad tem, kakšno krivico ste povzročili volivcem tiste stranke? Vso pravico ste seveda imeli, da ste se odločili za izključevanje, saj drugače ne bi mogli biti imenovani za predsednika vlade.

Toda zdaj, ko vam je uspela sestava manjšinske vlade, je drugače. Uspelo pa vam je s tem še to, da ste si na hrbet naložili največjo breme in največji dolg. Da pa bi bil ta dolg  še večji, ste nase sprejeli še vse obljube stranke Levice. Torej vse, kar ste vi in vsi vaši koalicijski partnerji in vaša svetovalna stranka obljubljali volivcem, je sedaj vaš dolg. Če pa ste mislili, da je vloga predsednika vlade ta, da samo vlada in se slika, ste se močno zmotili.

Sedaj je za vami pol leta vladanja in državljani od vas, ne od prejšnjih vlad, konkretno od vas, že pričakujemo prve rezultate. Vsaj za malenkost, da bi se že skrajšale čakale dobe, da bi slovenska vojska dobivala boljše ocene … Pa je tako, g. predsednik vlade? Ni videti. Priče smo, da se v zdravstvu stvari še poslabšujejo, posebno na področju družinskih zdravnikov, pa tudi ocena pripravljenosti slovenske vojske je še vedno na najnižji stopnji. Je torej rešitev ta, da rešujete nakopičene probleme sedanjosti in preteklosti, ali pa da na korektna poslanska vprašanja opozicije odgovarjate z elementi arogance in jim očitate, da niso šli z vami v vlado. Oni sami najbolje vedo, zakaj niso pristopili, vi pa ste dolžni to spoštovati in jim ne očitati.

Lepo in vljudno vas je opozicija vprašala, zakaj ste odklonili nastop v evropskem parlamentu, saj smo tudi mnogi državljani bili mnenja, da bi bilo za Slovenijo to koristno. Tam bi lahko mirno razložili vašo vizijo o prihodnosti Evrope in se ne bi bilo treba sedaj mučiti, da ljudstvu razlagate, kako je potrebno v Evropi vse spremeniti. Seveda mi ne vemo, zakaj ste se tako odločili, malo pa že sumimo, da niste smeli, ker bi s tem padel podpis Levice na koalicijski pogodbi. Ali pa celo niste imeli česa povedati. Na poslanska vprašanja opozicije pa v bodoče pričakujemo bolj korektne odgovore, predvsem pa več kulturnega dialoga. Saj ste bili tudi kulturnik, ali ne?

Spoštovani g. predsednik vlade Marjan Šarec, zavedajte se torej, da sta za vsakega državljana najpomembnejša zdravje in varnost. Nič ne koristi, da je človek zdrav, ni pa varen ali pa, da je varen, ni pa zdrav. To dvoje, zdravje in varnost slehernega državljana, naj vam bo torej na prvem mestu. Takoj za tem pa naj vam bo izključevanje drugače mislečih bolj tuje.