Odmevi kot reklama za Tinino čokolado

Tina Maze je vrhunska športnica. Dekle je iz pravega testa za serijsko zmagovalko, kar smo sicer vedeli že prej, ko je še tekmovala v okviru slovenske smučarske ekipe. Že takrat sem se bal, da bo Tinina zgodba ponovitev zgodbe Mateje Svet. Pa se je od nekje pojavil postaven Italijan Andrea Massi, nam vzel Tino – pravzaprav dobesedno – in iz punce naredil serijsko zmagovalko.

Sedaj že lahko rečemo, da svetovno prvakinjo, dvakratno podprvakinjo in (to je zame še več) – najverjetneje – skupno zmagovalko letošnjega svetovnega pokala. Verjamem, da brez Massija teh uspehov ne bi bilo. Tina je res postala “mašina”, kot so jo ljubkovalno poimenovali pod Pohorjem – telesno in v glavi.

Iskre, strele, pesti in … partizani/fašisti

Verjamem, da se slovenski smučarski trenerji počutijo zanič. Najbrž kar celotna slovenska smučarska stroka. Da takole pride nek kondicijski trener iz Italije, nam “ugrabi” ne-do-konca-izbrušen biser, ga izbrusi do popolnosti, ustvari osupljivo dober tim (Team to aMaze) in serijsko zmagovalko.

Nič čudnega, da vsako leto preskakujejo iskre, ma kaj iskre, strele med osupljivim timom (predvsem njenim trenerjem, ki v boj pošilja občasno tudi odvetnika) in ostalim delom smučarske reprezentance. Smo le Slovenci, ki težko privoščimo uspeh nekomu, ki je ušel izpod našega nadzora in uspel na svoj, inovativen način.

Lani se je bliskalo med osupljivim timom in vrhovnim šefom Smučarske zveze Slovenije, bogatim in – vsaj meni deluje tako – nadutim Tomažem Lovšetom (ki je medtem izginil s prizorišča). Letos pa sta si po sočnem uvodu kar fizično skočila v lase Andrea Massi in Mitja Kunc, nekdanji vrhunski smučar, Tinin sokrajan, ki je sedaj trener moške reprezentance. Kunc naj bi vstopal v frekvenčno področje osupljivega tima ravno v času, ko je Massi Tini dajal navodila za drugo vožnjo. Ne vem kaj ima trener moške reprezentance Kunc za početi na frekvencah ženske reprezentance, ne vem tudi kako pomembno je bilo, da Tina dobi informacije ravno tisto sekundo, vem pa, da bi se ob dobrem vzdušju dalo rešiti take dokaj enostavne zagate.

Ne bom se spuščal v to, kdo ima prav, temperamentni in morda zaradi uspehov – recimo raje milo – pretirano samozavestni trener osupljive zmagovalke ali tabor – tudi recimo milo – potrtih trenerjev slovenske reprezentance, ki so v “iskrivih razpravah” šli tako daleč, da so se obkladali s partizani in fašisti … kar je popolnoma odveč. Take razprave nimajo prav nobene povezave s smučanjem, je pa res, da je vsak šport na tem nivoju tudi boj med narodi, ki – tako v prispodobi – spominja na vojno. Šport je pač boj, tako kot vojna. Morda se tega premalo zavedamo.

Tina in njen sponzor

Po veleslalomski srebrni kolajni se je Tina zvečer neposredno, s sliko in zvokom, vključila v Bobovnikove Odmeve. Bobovnik je bil seveda prijazen kot vedno, vesel in že skoraj razigran. Postavljal ji je prijazna vprašanja. Dekle je odgovarjalo lepo, preprosto, v slogu zmagovalke. Pravilno, saj je zmagovalka. Kar pa je mene osupnilo, je Tinino brezobzirno in nesramno reklamiranje glavnega sponzorja, znanega proizvajalca čokolade.

Pustimo ob strani, da je imela na posnetku veliko kapo, prave barve in z velikim napisom, a to, da je na vprašanja odgovarjala tako, da je nekajkrat eksplicitno in brez pravega smisla poimenovala proizvajalca, se celo sklonila s kapo proti kameri, da se je videl napis, da je celo od nekje privlekla bonboniero v obliki srčka, je pa zame odločno preveč. Preveč očiten Tinin pohlep po denarju.

Saj vem, da Tina potrebuje denar za plačilo osupljivega tima, saj vem, da mora punca v tem obdobju zaslužiti, saj vem, da je denar tudi smučarskega sveta vladar, a tako brutalnega izkoriščanja javnega medijskega prostora še nisem videl pri nobenem športniku. Slavko Bobovnik na to ni reagiral. Morda je bil tako šokiran ali pa tako vesel in navdušen nad Tininimi uspehi. Vsekakor bi od tako spretnega voditelja pričakoval reakcijo in to ob ponavljanju kar ostro. Praksa na televiziji je pač taka, da voditelj na take izpade takoj opozori. Očitno je,  če imamo opravka z narodno junakinjo, se etični standardi takoj znižajo. A kot je videti, so vseeno reagirali njegovi šefi, ker so celoten intervju s Tino izrezali iz posnetka Odmevov (zanimivo, da je posnetek še vedno viden na povezavi Odmevi – geografsko zaščiteno (SLO)).

Škoda Tina, za take poteze. Saj ne, da neetične poteze znižujejo lesk na tvojih kovinskih medaljah, puščajo pa madež na tvoji človeški podobi. Z veliko športnico gre po moje tudi podoba velikega človeka, kajne?

Foto: Patricija Belak, je mlada umetnica, ki vse lepo, kar ujame v svoj objektiv, objavi na Articija.