Odhod ministra ljudskih src

Če iz (katere koli) stranke izstopi njen najbolj priljubljeni član, strankarskim velmožem verjetno res ne preostane drugega, kot da se izgovarjajo na njegov individualizem in na “to, da ne potrebuje stranke”. Seveda je res, da gospodarskega ministra Mateja Lahovnika že dolgo skoraj nihče ni povezoval z Golobičevo oranžno druščino, zato je izguba za Zares vsaj na prvi pogled precej zmerna.

Dokončno slovo od pravljice

A Lahovnik v Zaresovi zgodbi kljub vsemu ni kdorkoli. Lahko bi rekel, da je od vseh eldeesovskih kadrov, ki so se znašli pod streho nove stranke, deloval najbolj neobrabljeno. Res se je dal sorazmerno hitro po vstopu v Ropovo vlado vpreči v strankarsko mašinerijo, ampak njen del je bil, če nič drugega, vsaj zelo malo časa. Zato je bil nekako logična izbira za vodenje poslanskega kluba nepovezanih odpadnikov nekdanje vsemogočne stranke.

Z njim na čelu je imela zgodba o “novi politiki” celo še nekaj smisla. Ko jo je predal staremu političnemu mačku in vodilnemu akterju večine političnih devetdesetih Golobiču, je bilo jasno, da od nje ni česa pričakovati. Je pa bil Lahovnik v vsej Golobičevi ekipi edini, ki je takoj dojel, da po dogodkih lanskega junija v omenjeno pravljico nihče niti verjel ne bo več. Ko se je Zares spremenil v obroben pojav na političnem prizorišču in v priljubljeno pribežališče levičarskih trdorokcev (vmes ga v tej vlogi že izrinja LDS), gospodarskega ministra ni bilo več zraven. Njegov dovčerajšnji šef torej ni lagal, ko je rekel, da ga današnji izstop ni presenetil.

Pahor spet v težavah

Nič hudega sluteč se je zaradi njega v težavah znašel predvsem premier Pahor. Potem ko se ni mogel znebiti javno najbolj obremenjenih članov svojega kabineta, mu grozi, da na položaju zaradi strankarskih računov ne bo zmogel ohraniti svojega najbolj cenjenega reprezentanta. Ker se v Zaresu očitno zavedajo uničujočega vtisa, ki bi ga pustil izsiljeni ministrov odstop, se je v smer Gregorčičeve sicer že pokadil beli dim. Oranžni morda milostno celo ne bodo terjali kompenzacije za izgubljeno mesto “kolega Mateja”.

Foto: Ministrstvo za gospodarstvo