Obrnimo stran!

Volitve za nove občinske uprave so v Gorici ter v občini Devin Nabrežina, to sta občini, kjer nas Slovencev živi največ, pokazale, da je res tisto, kar smo bili napisali na tem mestu že štirinajst dni pred volitvami, da je porazno predvsem to, kako smo se kot narodna skupnost razpršili po različnih listah, od desne do leve, če seveda levica, kakršno smo poznali še pred nekaj leti, danes sploh še obstaja.

Kolegica nas je opozorila, naj pazimo, ko izgovarjamo besede narodnost, narodna pripadnost, identiteta, narodna istovetnost, ker da si “takrat, ko uporabiš besede narodna pripadnost, takoj nazadnjaški pridigar”. Naj se zgledujemo torej po drugih, ki nikjer ne poudarjajo tega, tudi zato ne, ker se to ne izplača.

Drugi vedo povedati, da so te volitve ponoven dokaz, da je naša narodna skupnost tako razrahljana, da nima več smisla govoriti o tem. Tretji napovedujejo smrt stranki Slovenska skupnost, ker naj današnji časi ne bi bili več naklonjeni podobnim strankam, ki dajo nekaj nase in na svojo narodno identiteto. In še veliko bi lahko naštevali, če številnih osebnih žalitev tokrat ne jemljemo v poštev.

Razpršeni smo šli na volitve in dobili hud udarec v občini Devin Nabrežina, kjer je desničarska lista slovenskega kandidata in njegovo listo premagala za več kot 800 glasov, kar je grozljivo.

V Gorici desničarskemu kandidatu Ziberni ni uspelo zmagati v prvem krogu za peščico glasov. V nedeljo, 25. junija, bo nov krog volitev, na katerem se bosta tokrat pomerila Collini in Ziberna. Razlika je seveda ogromna, a kandidat leve sredine Roberto Collini upa, da bo uspel zbrati in prepričati vse tiste levosredinske liste, ki so razpršile moč leve sredine, da gredo na volišča in glasujejo za prenovo Gorice, ki jo sam obljublja.

V novem goriškem občinskem svetu bosta gotovo sedela predstavnika stranke Slovenska skupnost Marilka Koršič in Walter Bandelj, na listi Demokratske stranke je bil izvoljen tudi David Peterin.

Kako bo šel drugi krog volitev, bomo videli; koga smo in bomo mi podprli, je seveda jasno od vedno.

Zato mirno zavračamo podtikanja, češ da smo vedno pristranski.

Nismo, le vemo, kdo smo!

In bomo zato podprli tiste naše kandidate in liste, ki tudi vedo, kdo so.

Najbrž bi bilo preveč, če bi sedaj pričakovali, da bi kdo odstopil, ne? Ni namreč v navadi, da se pri nas sprejemajo odgovornosti za zgrešena dejanja, a časi so drugačni. Če se ne bomo zresnili, bomo še nekaj časa lahko res prejemali klofute, kakršna je tista v Devinu Nabrežini, a bo kaj kmalu tudi prišel čas, ko ne bo nikogar več, ki bi lahko prejemal klofute!

Da, v mislih imamo vse vpletene, v slogi je namreč še vedno moč, razpršenost in mlačnost pa naša gotova narodna smrt!