Novinar, ki je Zahodu razkril razsežnosti holodomora, a mu niso hoteli verjeti

Gareth Jones, ki je umrl leta 1935 v skrivnostnih okoliščinah, je bil prvi novinar, ki je zahodnemu svetu predstavil razsežnosti holodomora, načrtno povzročene množične lakote v Ukrajini in velike lakote drugod po Sovjetski zvezi v letih 1932 in 1933. Valižanski novinar je leta 1933 potoval po Ukrajini in Rusiji v vlogi svetovalca nekdanjega angleškega premerja Davida Lloyda Georga in pri tem odkril, da je Stalinova kolektivizacija v kmetijstvu sprožila vsesplošno lakoto, v kateri je po nekaterih ocenah umrlo deset milijonov ljudi. Bil je priča grozljivim prizorom sestradanih ljudi, ki jih je opisal v svojem dnevniku.

Po vrnitvi s poti je objavil sporočilo za javnost, ki se mu je večina medijev (s častno izjemo Guardiana in New York Evening Posta) posmehovala. V sporočilu za javnost je Jones med drugim zapisal: “Na vlaku je neki komunist zanikal, da je [v državi] lakota. Odlomil sem košček kruha, ki sem ga imel s seboj in ga vrgel v pljuvalnik. Z menoj potujoči kmet se je pognal za njim in ga z volčjo lakoto pojedel. Potem sem vrgel v pljuvalnik olupek pomaranče in kmet ga je spet pograbil in pogoltnil. Komunist se je umaknil.”

V Ukrajini je Gareth Jones spoštovan kot narodni junak

Njegov delodajalec, nekdanji britanski premier, se je pričevanju Garetha Jonesa odrekel, ignorirali so ga tudi drugi politiki. Dopisnik New York Timesa iz Moskve Walter Duranty je pričevanju oporekal in svoj prosovjetski prispevek naslovil Rusi so lačni, ampak ne stradajo. Gareth Jones je bil kmalu potisnjen na rob, a resnica je kljub željam Zahoda, da ne vznemirja odnosov s Sovjetsko zvezo, prišla na dan mnogo let kasneje, po Stalinovi smrti.  Ocenjujejo, da je zaradi holodomora življenje izgubilo okrog štiri milijone Ukrajincev. Sodišče v Ukrajini je leta 2010 tako strnilo dogodke v letih 1932–33: “Holodomor so povzročili zavestni in namenski ukrepi višjega vodstva SZ in Ukrajinske SSR na čelu s Stalinom, čigar cilj je bila zadušitev ukrajinskega narodoosvobodilnega gibanja in fizično uničenje dela prebivalcev ukrajinskega podeželja.”

Jonesu so prepovedali vstop v Rusijo. Med potjo po Kitajski konec leta 1934 so Jonesa skupaj z nemškim novinarjem ugrabili razbojniki in zanj zahtevali odkupnino. Izpustili so le nemškega novinarja, Jonesa pa na predvečer njegovega 30. rojstnega dneva ustrelili. Preiskava umora, o kateri je leta 2012 poročal BBC, kaže na “močan sum, da so Jonesov umor načrtovali v sovjetski NKVD (sovjetska tajna služba) kot maščevanje za sramoto, ki jo je naprtil sovjetskemu režimu”. Čeprav usmrtitev še ni povsem pojasnjena, je pa jasno, da je bil kontakt, pri katerem sta potnika najela avtomobil, gotovo agent NKVD, velika verjetnost pa je, da je bil njihov sodelavec tudi nemški novinar Müller.

V Ukrajini je Gareth Jones spoštovan kot narodni junak, ki je Zahodu razkril razsežnosti holodomora. Leta 2008 je bil posthumno odlikovan z ukrajinskim redom časti za izredno služenje državi in njenim prebivalcem. Počastila sta ga tudi univerzi Cambridge in Aberystwyth.