Nespregledano: I. Košir, Torek ob petih – Jože Možina kot voditelj Studia City?

Na uho mi je prišlo, da naj bi vodstvo TV Slovenija načrtovalo zamenjati tudi voditelja Studia City Marcela Štefančiča mlajšega. Ne sicer popolnoma, temveč bi bojda radi bolj “uravnoteženo” oddajo, ker da je ta preveč pristranska, mnenjska in “levičarska”. Zato naj bi Marcel, če se jim načrt posreči, oddajo vodil zgolj enkrat na mesec ali pa vsaj enkrat na štirinajst dni. Studio City (ena od redkih pronicljivih oddaj na nacionalki) naj bi tako, če so moje informacije točne, vodili štirje različni voditelji oziroma vsaj dva. Drugi naj bi bil, ne boste verjeli, Jože Možina. Ja, avtor in novinar neskončne serije oddaj Pričevalci, ki večinoma obravnava zgodbe domobrancev, če pa že gostuje kakšen partizan, mora biti ta obvezno protikomunist ali imeti z nekdanjim sistemom slabo izkušnjo. To je torej veliki plan prisilnega uravnoteženja javne medijske hiše in njenega novega vodstva? Potemtakem lahko pričakujemo, da bo eden od voditeljev verske oddaje Ozare postal denimo Peter Mlakar, Pričevalci pa bodo prihodnjo sezono doživeli propartizansko in prosocialistično preobleko in jo bodo snemali kar na sedežu Zveze združenj borcev za vrednote NOB? Da ne karikiram naprej, ker se tehtnica na tej t.i. drugi strani tako ali tako ne bo razbremenila. A gre namreč za mnogo širšo problematiko, ki zadeva predvsem uničevanje nacionalkinih blagovnih znamk.

Si predstavljate, da bi katera velika tuja televizijska postaja prisilno zamenjala dolgoletnega voditelja, s katerim gledalci oddajo povezujejo in je postal njen zaščitni znak? Najbrž ne. Najbrž BBC ne bi naredil tako neumne (celo začetniške) napake, da bi denimo Joolsu Hollandu (Later … with Jools Holland) pripopali še enega voditelja, ki bi recimo oddaji dodal “širino” in ta ne bi bila več posvečena zgolj bluesu, rocku, jazzu in popu. Ampak denimo tudi klasiki, pa narodno-zabavni glasbi in še čemu. Tako, da malo uravnotežimo in da se bo našlo “za vsakogar nekaj”. Ali pa, da bi vodstvo televizije Jonu Stewartu kar tako dodalo še dva ali tri voditelje in bi se tedensko menjali pri vodenju oddaje The Daily Show? Ali pa, da bi oddajo Larry King Live na CNN, ki je že tako nosila voditeljevo ime, poleg Kinga vodil še kdo? Po tej logiki mlad in brez naramnic. S čistim glasom, samo enkrat poročen in to srečno. Tako, da malo uravnovesimo. Kdorkoli ima vsaj malo pojma o televiziji, se tako radikalnih posegov ne bi posluževal. Ne samo, da oddaja s takšno drastično kirurgijo izgubi osebnost, ki jo je gradila dolga leta, temveč izgubi tudi (zveste) GLEDALCE. Ti pa so za obstoj televizijske oddaje ključni.

Marcel Štefančič (če smo ga že vzeli za primer) je blagovna znamka, ki jo simultano povezujemo z oddajo Studio City. Ta je pač komentatorska in kot takšna je našla svoje občinstvo. Posegati v ta prostor, ki povsem funkcionira takšen kot je, bi bilo za RTV Slovenija (ali katerokoli drugo televizijsko hišo v tem primeru) samodestruktivno.

Vir: Torek ob petih.