NATO je vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote

Svobodo moramo nehati jemati kot samoumevno. Za svobodo se je treba krvavo boriti, hkrati pa biti pripravljen, da se lahko vsak trenutek pojavi nekdo, ki jo je sposoben in pripravljen odvzeti. To pomeni, da članstvo v zvezi Nato niso le kos papirja in skupne orožne vaje, ampak vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote.

Napad Rusije na Ukrajino zgodovinsko ni presenetljiv. Presenetljivo je obdobje osmih desetletij miru. Ta mir nas je tako očaral in začaral, da smo začeli razmišljati, da je takšno stanje modus operandi človeške živali v svetu. Vendar mir ni običajno stanje družbe. Ne pri ljudeh ne pri šimpanzih ne pri orangutanih niti pri nobeni drugi od velikih opic. Vojna, nasilje, sla po osvajanju so zapisani v našem DNK-ju.

Vladimir Putin nam je pokazal, da je potreben le en megaloman s psihopatsko osebnostno motnjo, da 144-milijonski narod popelje v osvajalsko vojno z drugim narodom, ki mu noče nič. Ljudje anatomsko, nagonsko in racionalno nismo nič drugačni kot Džingiskanovi jezdeci, ki so pomorili pol Azije. Edina resnična razlika od tistih časov je globalna ekonomija, ki tiranske režime s premočnimi vojskami drži nazaj, da povsem ne podjarmijo svoje okolice, saj se tudi tirani bojijo lačnih ljudi doma.

Članstvo v zvezi Nato niso le kos papirja in skupne orožne vaje, ampak vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote

Pri Putinu pa je drugače: če se bo zahod opiral na sankcije, bo to zaradi presumpcije, da je Putinu dejansko mar za blaginjo ruskega naroda. To je napaka. Putinov režim operira kot integrirana in skrbno utečena mafijska tolpa, ki nadzira tako javno propagando prek medijev kot vse varnostne sisteme in podsisteme, ki jih uporablja za ustrahovanje svojih ljudi. Zato pri Putinu grožnje z ekonomsko izolacijo ne delujejo. Mednarodna izolacija ne bo ganila človeka, ki ga ne zanima dobro življenje lastnih ljudi.

Jasno je bilo, da bomo prej ali slej naleteli na še enega takšnega. Pravzaprav smo ga dobili že pred 22 leti, vendar ga ta krasni novi svet miru in prosperitete ni hotel prepoznati. Podobno dolgo kot Hitler je za nos vlekel evropske in ameriške politike s svojim – za psihopate značilnim – površinskim šarmom. Zveza Nato je le še senca sebe. Pri nas stranka Levica, v Evropski zvezi in ZDA pa podobne skrajno leve politične organizacije hujskajo k razorožitvi in ustavitvi vlaganja v vojsko.

Svobodo moramo nehati jemati kot samoumevno

Za svobodo se je treba krvavo boriti, hkrati pa biti pripravljen, da se lahko vsak trenutek pojavi nekdo, ki jo je sposoben in pripravljen odvzeti. To pomeni, da članstvo v zvezi Nato niso le kos papirja in skupne orožne vaje, ampak vojska, ki jo povezujejo skupne vrednote.

Ukrajinci se danes ne borijo le za pravico do obstoja in povezovanja v evropske integracije. So branik razsvetljenega človeštva pred primitivnimi pračloveškimi nagoni, ki so se manifestirali okrog ruskega psihopata. Dolžni smo jim vsaj, da zaradi njihovih žrtev zvezo Nato naredimo zopet potentno, da jih odločno vojaško podpremo, saj so jasno povedali, da želijo gospodarsko in kulturno biti del liberalne Evrope, Rusijo pa spremenimo v hermetično zaprto kletko, kot je Severna Koreja, dokler Rusi sami ne ugotovijo, da so pretepena žena v hiši nasilnega gospodarja, in najdejo pot v svobodo.