Naposled le dosežen sporazum s Ciprom

Nicos Anastasiades

V noči na ponedeljek so finančni ministri držav evrskega območja na izredni seji v Bruslju potrdili sporazum med t.i. trojko (Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad in EU) in Ciprom o programu pomoči v višini 10 milijard evrov.

Sporazum je bil dosežen po maratonskih pogajanjih med ciprskim predsednikom Nicosom Anastasiadesom in predsedujočimi EU, MDS in ECB. »Imamo sporazum, ki je v interesu Ciprčanov in EU«, je po končanih pogajanjih dejal ciprski predsednik.

Doseženi sporazum bo ubranil Ciper pred finančnim zlomom tako, da se bo zaprla druga največja banka Laiki, vloge manjše od 100 tisoč evrov pa se bodo prenesle v Banko Ciper, s čimer bi se ustanovila t.i. dobra banka. Depoziti banke Leiki višji od 100 tisoč evrov, ki po predpisih EU niso zajamčeni, pa bi se zamrznili in se uporabili za reševanje finančnih dolgov.

Po prvotnem predlogu bi Ciper moral obdavčiti vse depozite v zameno za denarno pomoč trojke, vendar je prejšnji torek to ciprski parlament zavrnil.

Ciper je v EU znan kot davčna oaza, ki z nizkimi davki privablja velike količine kapitala iz tujine. Tako je bančni sektor postal na Cipru kar 7-krat močnejši od ciprskega gospodarstva. Zato v evrskem območju vztrajajo, da se bančni sektor zniža na raven, ki bo ustrezala moči realnega sektorja, kar pa v vodi v smer, ko Ciper ne bi bil več davčna oaza. Zamajane ciprske banke imajo kar 68 milijard evrov v depozitih, vključno z 38 milijardami evrov vlog večjih od 100 tisoč evrov, kar so za otok z vsega dober milijon prebivalcev ogromne količine kapitala.