Namibija – najbolj fotogenična med deželami, ki sem jih obiskal

Foto: Anton Tomažič

Ker imam to srečo, da sem že precej po svetu potoval, še največ kot študent in sedaj kot upokojenec, sem pripravil »fotopisno« predavanje »Katera je najlepša dežela na svetu?«. Obiskovalci mojih predavanj koncu ne dobijo mojega odgovora na to vprašanje, pač pa si ga morajo sami zamisliti. Lahko pa jim povem, da se mi zdi od preko 100 držav, kjer sem že bil, najbolj fotogenična – Namibija.

Zato tole serijo »fotopisov«, ki sem jo pripravil na predlog uredništva Časnika, tudi začenjam s to čarobno deželo. Zelo primerna turistična destinacija je med drugim tudi zato, ker je neprimerno bolj kot številne druge afriške države, predvsem centralne in zahodne, varna tako pred nasiljem in tudi pred raznimi nevarnimi boleznimi.

Vzrok za to, da Namibija pride na vrh lestvice fotogeničnih dežel, pa je v tem, da predstavlja pravi geološki učbenik. Pa ne samo za profesionalce, ampak tudi in predvsem za nas povprečne radovedneže. Tukaj lahko na površini vidimo kamnite ostanke, ki so stari poltretjo milijardo let! Zato priporočam, da si že pred potovanjem nabavite kakšno takšno knjigo, kot je »Namibija – Fascination of Geology« (avtor Nicole Grünert). Tako boste potem lahko na licu mesta spoznavali in razumeli, kaj se je dogajalo s tem našim ljubim planetom. Predvsem pa bolje razumeli, zakaj se vam prav v Namibiji kaže v tako pisani luči.

Namibija, hvaležna turistična točka

Kot je razvidno iz gornjega filmčka, pa je ta južno-afriška dežela hvaležna turistična točka tudi še iz drugih razlogov, tako glede favne in flore, kot tudi zanimivih domačinov.

Sipine

Foto: Anton Tomažič

Potem ko se je jezero povsem izsušilo, so se veliko kasneje razmere toliko spremenile, da se je razbohotilo rastlinje ter zrasla velika drevesa. Potem pa je spet nastopila sušna doba in takšne razmere, da drevesa še zgniti niso »utegnila«… pa so nastale takšne umetnine, v ozadju pa visoke peščene sipine…

Foto: Anton Tomažič

Zaradi mineralne sestavine ima pesek precej bolj živahno barvo kot v Sahari…

Foto: Anton Tomažič

Za fotografiranje sta še posebno primerna – jutro in večer, ko se pojavijo močne sence…

Velika gnezda, divji konji in kače

Foto: Anton Tomažič

»Tkalčki komunalčki« so posebna vrsta pric, ki delajo skupna gnezda in jih uporabljajo po sistemu apartmajev. Skupna teža takega gnezda na enem drevesu lahko znaša tudi do 800 kg!

Nepozeben mi je tale dogodek: potem ko so se drugi iz naše skupine po dolgotrajni vožnji predali ležernemu počitku in sprehodom v bližnji okolici zadnjega prenočišča, sem si sposodil kolo ter nadaljeval raziskovanje v malo širši okolici. Na moje presenečenje sem daleč v puščavi naletel na krasne divje konje, ki so se že pred več kot 100 leti, po koncu vojne v Južni Afriki, osvobodili človeške komande ter spet zaživeli v divjini …

Foto: Anton Tomažič

Še večje presenečenje in sprva tudi uganka, pa je bila šasija zelo starega avtomobila, vsa prestreljena kot v zgodbi o Bonie & Clyde. Kasneje sem zvedel, da se je na tem mestu res dogajalo nekaj zelo razburljivega, ko je policija lovila neke roparje. Mislim, da je bilo to med obema vojnama. Ker je bilo tukaj konec ceste, se je vnelo streljanje, v katerem so bili vsi ubiti… Avto pa je ostal, v bližini pa drevo s tkalčki komunalčki … Tako lepo so čivkali …

Na žalost pa imajo tudi ti ptički enega hudega naravnega sovražnika: kače, ki v njihovih gnezdih iščejo jajca ali mladiče! Eno tako smo lahko celo posneli, saj smo od spodaj videli, da je bila že v enem od gnezd.

Celoten album s fotografijami je dostopen na tej povezavi.