Na GCC so zelo dejavni v mednarodnih programih

Dejavni prvi dan izmenjave na GCC (Vir: arhiv GCC)

Mednarodno sodelovanje je ena pomembnih dejavnosti na Gimnaziji Celje – Center (GCC), kjer so trenutno vpeti v več kot 15 evropskih projektov programov Erasmus+, ESS in Creative Europe. Po daljšem času prilagojenega delovanja zaradi pandemije bo letošnja pomlad znova zelo aktivna na ravni mobilnosti dijakov in učiteljev.

Na prvi pomladni dan so začeli srečanje na temo odvisnosti mladih

Na GCC so začeli dejavnosti prav na prvi pomladni dan, saj med 21. in 25. marcem gostijo srečanje partnerjev Erasmus+ projekta Depend. V Celju se je zbralo 20 dijakov in učiteljev partnerskih držav projekta Depend, ki se ukvarja z izzivi šolskega prostora pri preventivnem delovanju na področju preprečevanja kemičnih in nekemičnih odvisnosti. Prvo srečanje projekta je potekalo novembra 2021 v Szegedu na Madžarskem, na sedežu koordinatorja, Srednje šole Moravarosi, drugo gosti knežje mesto, do poletja 2023 pa sledijo še srečanja na srednješolskem centru v Oddi na Norveškem, na I. G. S. Roncalli v italijanskem Poggibonsiju, na Gospodarski šoli v hrvaškem Čakovcu in na srednji šoli Verkmenntaskóli Austurlands na Islandiji.

Poleg dela v zvezi s problematiko si bodo udeleženci ogledali tudi Celje in nekaj drugih delov Slovenije

Cilj projekta je raziskati problematiko odvisnosti in spoznati dobre prakse, ki jih na področju preventive izvajajo partnerske države, ter ustvariti skupen akcijski načrt za preprečevanje vseh vrst odvisnosti in za krepitev zdravega življenjskega sloga med dijaki in učitelji.
Teden v Celju bo za udeležence (po dva dijaka in dva učitelja iz vsake države) zelo intenziven. Na GCC so pripravili niz izobraževalnih delavnic v sodelovanju z NIJZ in Zavodom Vir, nekaj časa bo seveda namenjenega tudi ogledu znamenitosti, en dan pa izletu na slovensko Obalo in v prestolnico. V petek ob 10. uri bo v Narodnem domu Celje udeležence projekta sprejel tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

S GCC potujejo na seminarje v različnih delih Evrope, sprejeli pa bodo tudi nekaj tujih delegacij

V tem tednu pa se na seminarju o igrifikaciji v vzgoji in izobraževanju v estonski prestolnici Talin mudita tudi profesorja Rok Lipnik in Metka Krajnc, in sicer v okviru projekta Izkustveno učenje Erasmus+, ki ga na GCC namenjajo razvoju novih učnih metod in pristopov. Pod okriljem tega projekta bosta 26. marca na Švedsko odpotovali profesorici Alja Pristovšek in Barbara Hernavs, konec aprila pa v Barcelono še vodja programa gimnazija na GCC Barbara Arzenšek in mentorica dijaške skupnosti GCC Marjana Turnšek, ki se bosta udeležili seminarja o pomenu razvoja vodstvenih kompetenc pri dijakih.
Na enotedensko srečanje partnerjev E+ projekta MEYE 26. marca potuje v Valencio tudi šest dijakov in dve profesorici, bodo pa na GCC v aprilu gostili tudi druge tuje delegacije učiteljev in dijakov. 1. aprila prihaja na šolo delegacija s Kanarskih otokov, 4. aprila pa za deset dni v goste prihajajo mladi in učitelji iz Estonije, pri tem gre za izmenjavi v okviru akreditacije Erasmus+. Maj bo minil v znamenju projektov YESSS, mobilnost dijakov in učiteljev v srbski Kruševac, in Students on the move, mobilnost dijakov in učiteljev v italijansko mesto Como.