N.N., Družina: Številke govorijo same po sebi

Iz finančnega poročila neke župnije v ljubljanski nadškofiji.

Ob gospodarski krizi, ki je zajela našo državo, nekateri posamezniki, skupine in mediji širijo neresnične govorice o bogastvu Cerkve in njenih neobdavčenih dejavnostih. Župnik mestne župnije, ki šteje 3200 prebivalcev, ok. 2500 katoličanov in približno 270 nedeljnikov, med temi približno 60 do 70 otrok, je svojim faranom v minulih dneh pripravil poročilo o gospodarjenju, v katerem je s številkami predstavil »finančno poslovanje« župnije. Bralec si lahko sam ustvari sodbo, jasno pa je vsakemu, da slikanje bogate Cerkve in neobdavčeno gospodarjenje izgubi vso ost in razloge.

Prostovoljni darovi

Vsak, ki si gradi hišo, ve, da so s tem veliki stroški in je potrebno v gradnjo in vzdrževanje hiše vložiti veliko osebnega dela. Prav tako v vsaki družini in vsakem gospodinjstvu veste, da so redni stroški plačilo položnic in občasni stroški vzdrževanje hiše ali stanovanja.

Tudi vsaka župnija skrbi za vzdrževanje cerkvenih stavb in ima kot vsaka družina redne mesečne izdatke. Mediji zadnja leta veliko govorijo, kako je Cerkev bogata, da ne plačuje davkov, koliko država finančno podpira Cerkev in podobno, zato ne bo odveč poročilo oziroma pojasnilo, ki sledi.

Vsaka župnija ima le toliko dohodkov, kolikor župljani prostovoljno darujejo v pušico: pri darovanju ali če osebno izročijo svoj dar v župnišču. Župnija od države ne prejema nobenih dohodkov razen redke župnije, ki prejmejo delno pomoč za obnovo res izjemno zgodovinsko in kulturno pomembnih cerkva. Vsaka župnija krije vse stroške iz prostovoljnih darov vernikov.

Darovi v številkah

Poglejmo konkretne podatke za našo župnijo.

Večina mesecev v letu ima štiri nedelje. Eno nedeljo v mesecu je pri nas darovanje – ofer (op. ur. posebej dogovorjeno na ŽPS), tri nedelje pa pobiramo darove v pušico. V januarju, februarju in marcu 2013 je bilo povprečno na nedeljo zbrano pri obeh mašah v pušico 260 evrov. V letu 2012 pa je bilo v januarju, februarju in marcu v povprečju zbrano na eno nedeljo 276 evrov.

Od tega je potrebno redno darove, ki se zberejo na eno nedeljo v mesecu, oddati na škofijo za vzdrževanje osrednjih škofijskih ustanov: katehetsko-pastoralne šole, orglarske šole in podobno.
Tako župniji poleg mesečnega darovanja ostanejo darovi dveh nedelj v mesecu.

Vsak mesec je potrebno za plačilo položnic, torej za plačilo rednih stroškov, povprečno 368 evrov. Kar pomeni, da gre za plačilo položnic povprečno 108 evrov več, kot se zbere v pušico eno nedeljo. Tako so potrebni za plačilo položnic darovi skoraj ene nedelje in pol druge nedelje.

Če ne bi bilo nobenih drugih stroškov, potem bi ostali župniji darovi mesečnega darovanja. V januarju, februarju in marcu 2013 je bilo v povprečju pri mesečnem darovanju zbrano pri obeh mašah 855 evrov.

Več: Družina