N. Glücks, Reporter: Obračun z »malopridnimi« mediji

Sprevrženost razmer v Sloveniji se kaže v vseh vejah oblasti in njihovih podsistemih. Da je sodstvo na čelu z Brankom Maslešo instrument za obračun z opozicijo, je najbolj neposredno razkril proces Patria, toda še bolj pogosti so primeri obračuna z »malopridnimi« mediji, kamor sedanji oblastniki nedvomno uvrščajo tudi revijo Reporter. To smo pri našem tedniku občutili tudi prejšnji teden, ko smo prejeli sodbo višjega sodišča v Ljubljani.

V njej so se sodniki postavili na stran propadlega politika Romana Jakiča v pravdi proti Reporterju, ker smo pred tremi leti objavili fotografijo e-pošte na njegovi tablici, v kateri mu obramboslovec dr. Klemen Grošelj tik pred izvolitvijo Jakiča na položaj ministra svetuje, koga naj zamenja na ministrstvu za obrambo. Fotografija je bila posneta v državnem zboru, ko je poslanec Jakič čakal na glasovanje o predlogu za vlado, po katerem je čez nekaj ur postal minister za obrambo. E-pošta je bila torej prvovrstna informacija v javnem interesu, toda za sodnike to ni bilo relevantno, saj je šlo po njihovem za nedopusten poseg v komunikacijsko zasebnost.

No, sodniki so s svojo sodbo v resnici nedopustno posegli v svobodo tiska, pri čemer ne dvomimo, da bodo neki drugi sodniki na koncu tega sodnega procesa to tudi ugotovili. Doma ali v Strasbourgu.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.