Muzikal My Fair Lady

PREJELI SMO. V okviru dogodkov projekta Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture in v izvedbi katoliških glasbenih šol bo v četrtek, 30. avgusta 2012, ob 19.30 v športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski 30 v Mariboru potekala premiera muzikala My Fair Lady.

O predstavi

Muzikal My Fair Lady je eno temeljnih del klasičnega muzikala, nastalo po knjižni predlogi Pygmalion Georga Bernarda Showa, ki je na Broadwayu pridobil laskav status najdlje izvajane predstave, saj so jo v šestnajstih letih izvajali v povprečju vsaki drugi dan. S svojo pristno zgodbo in markantno melodiko je zanimiv tako za glasbene poznavalce, kot tudi za širše občinstvo. Delo so izvedla vsa večja in pomembnejša gledališča po svetu, po njem pa je posnet tudi film. Zgodba se začne, ko britanska jezikoslovca, prof. Henry Higgins in polkovnik Hugh Pickering, poslušata govorico ulične prodajalke cvetja z izredno močnim dialektom, značilnim za nižji socialni sloj. Prof. Higgins je s polkovnikom sprejel stavo, da bo dekle Elizo Doolittle v šestih mesecih naučil pravilne izgovorjave, jo spremenil v damo z lepim aristokratskim naglasom ter jo popeljal na ambasadni ples. Po trdem in dolgotrajnem učenju Elizi uspe in Higgins stavo dobi, v Elizo pa se zaljubi mladi aristokrat Freddy Eynsford-Hill.

Glasbeni del muzikala zahteva orkester, zbor in soliste, v katerem sodelujejo perspektivni mladi glasbeniki, med njimi tudi nagrajenci domačih in tujih tekmovanj. Režiser dve in pol uri trajajoče predstave je prof. Horst Zander iz Avstrije, ki je režiral v večini najpomembnejših svetovnih opernih hiš in festivalov, bil pa je tudi dolgoletni sodelavec znanega dirigenta Herberta von Karajana. Dirigentsko palico bo v roke prijel profesor in skladatelj Damijan Močnik.

Med 1. in 8. septembrom 2012 bodo muzikal My Fair Lady izvajali tudi v partnerskih mestih Velenje, Slovenj Gradec, Ptuj in Murska Sobota. Celoten spored ponovitev je na voljo na naslednji povezavi: http://www.slomskov-zavod.si/index.php/component/content/article/40-obvestila/125-vabljeni-na-muzikal-my-fair-lady.

Vir: Tiskovni urad SŠK