Iz muzejev slišimo, da novi muzej slovenske osamosvojitve ni potreben

Jože Dežman: Od Krena do Macesnove gorice
Dr. Jože Dežman: Ali nismo na plebiscitu in v vojni za Slovenijo prestopili v obrambo nove države, s katero smo se odrekli temeljnim postulatom druge Jugoslavije?

Vsem, ki se s tako vnemo omenjate muzej slovenske osamosvojitve, sprašujete, kaj bo z njim, in zatrjujete, kaj vse je bilo postorjenega, lahko bi se vendar oglasili že prej. Morda ob mojem besedilu v Reporterju 7. novembra 2015.

Sramotna potvarjanja zgodovine v Ljubljani se neusmiljeno nadaljujejo

Sprašujem vas, kako to, da se niste oglasili ob verjetno najhujšem ideološko-cenzurnem škandalu v slovenskem muzejstvu, ko je župan Zoran Janković takoj po odprtju 24. junija 2007 brutalno zaprl in vrgel z gradu razstavo Enotni v zmagi – demokratizacija in osamosvojitev Slovenije.

Kako to, da se ne oglasite zaradi razglašanja Janeza Stanovnika za osamosvojitelja, čeprav je z vsemi silami branil Jugoslavijo in častil tajno politično policijo? Zakaj se ne oglasite ob novi/stari razstavi na Sv. Urhu, ki je polna vsakršnih strokovnih napak in ideološkega izkrivljanja?

Kako to, da se niste oglasili, ko mi je Zveza združenj borcev za vrednote NOB prepovedovala vstop v Bohinj? Kako to, da se niste oglasili, ko so nama z Jožetom Možino prav tako iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB po intervjuju leta 2018 grozili s smrtjo?

Iz muzejev slišimo, da novi muzej slovenske osamosvojitve ni potreben

Toda ne odgovarjate na osnovno vprašanje: kako je mogoče, da je najbolj reprezentativna in ambiciozna muzejska zbirka, posvečena slovenskemu osamosvajanju, zbirka Pot v samostojnost v Parku vojaške zgodovine? Zakaj takega projekta niso zmogli Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor?

Nadaljnja vprašanja, ki jih zastavljam v spodnjem besedilu, pa so: Ali se pogovarjamo o kontinuiteti ali o diskontinuiteti titoizma? Ali je prehod v demokracijo temeljil na uporu proti titoizmu?

Seveda pa vsem, ki smo bili takrat člani Zveze komunistov, zastavljam tudi tole vprašanje:

Ali nismo na plebiscitu in v vojni za Slovenijo prestopili v obrambo nove države, s katero smo se odrekli temeljnim postulatom druge Jugoslavije?

Morda se bomo o novem muzeju slovenske osamosvojitve laže pogovarjali, ko si bomo odgovorili na ta vprašanje. Dialog o njih bi bil zlata vreden!

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.