MMC RTV SLO: Velika noč brez novih nadškofov

Nadškofovska sedeža v ljubljanski in mariborski nadškofiji sta po “odpovedi službe” Antonu Stresu in Marjanu Turnšku izpraznjena že več kot pol leta, vendar njunih naslednikov še ni na vidiku.

Postopek imenovanja poteka v papeški tajnosti, zato gre pri imenih, ki se pojavljajo v javnosti, zgolj za ugibanja. Kongregacija za škofe, ki je pristojna za postopek izbire (nad)škofov, podrobnosti o procesu namreč ne posreduje nikomur.

Imena prihodnjih slovenskih nadškofov, o katerih potekajo pogovori v rimski kuriji, niso znana nikomur, ne ve se, na kateri stopnji je postopek, niti, kdaj bo škofovska ekipa Cerkve na Slovenskem znova popolna.

Postopka o imenovanju ljubljanskega in mariborskega nadškofa ni želel komentirati niti slovenski kardinal Franc Rode. Kot je pojasnil njegov tajnik Matej Pavlič, kardinal informacij o tem postopku nima, saj sam pri njem ne sodeluje. Napovedi, da bosta nova nadškofa imenovana še pred veliko nočjo, pa so po besedah Rodetovega tajnika le upanja in pobožne želje.

Izbor je zahtevna naloga

Profesor na papeški univerzi Gregoriana v Rimu, jezuit Peter Lah, pravi, da je izbor novih škofov za Sveti sedež zahtevna naloga, ki jo je treba razrešiti preudarno, zlasti v primerih, kot je slovenski, ki je zaznamovan s težko dediščino finančnega zloma mariborske nadškofije.

“Najtežje bo verjetno dobiti primerne kandidate, potem ko se je izkazalo, da sta dva nesporno odlična človeka in škofa zadeve peljala tako, da se je Sveti sedež odločil intervenirati,” je pojasnil Lah in dodal, da vrhunski kandidati ne rastejo pod vsako smreko.

“Poleg tega je težko pričakovati, da bo iz kroga njunih sodelavcev, ki bi bili po zdravi logiki najboljši kandidati za naslednika, izšel nekdo, ki bo zadeve peljal bistveno drugače,” je še dodal.

Lah je še razložil, da to, da sta oba nadškofa odstopila sočasno in v povezavi z istim problemom, ne pomeni, da bosta naslednika imenovana hkrati. Gre namreč za dve samostojni škofiji, zato procesa tečeta neodvisno.

Veliko zgrešenih razglabljanj

Drugi odlični poznavalci vatikanske politike v Rimu menijo, da je glede novih nadškofov v Sloveniji preveč ugibanj in “bolj ali manj zgrešenih razglabljanj”. Seveda se lahko zgodi, da se bo med mnogimi ugibanji eno izkazalo za pravilno, ali pa bo kot pri volitvah papeža Frančiška, ko so vsi slavni ‘vatikanisti’ pihnili mimo, opozarjajo v Rimu.

“V ugibanju in čakanju na Godota je dovolj prostora za vse, tako za možne kot za nemožne kandidate,” meni dober poznavalec vatikanskih hodnikov, ki se čudi, da novinarji še niso “potegnili na dan drugih možnih imen in priimkov” in da se med morebitnimi kandidati za novega ljubljanskega nadškofa omenjajo imena, kot je, denimo, Anton Jamnik.

Postopek sproži apostolski nuncij

Začetna faza postopka za imenovanje novih (nad)škofov je v pristojnosti apostolskega nuncija v posamezni državi. Nadškof monsinjor Juliusz Janusz je tako moral po naročilu kongregacije za škofe proučiti seznam kandidatov, ki so mu ga dostavili škofje mariborske oziroma ljubljanske nadškofije, in ga po potrebi prilagoditi ali dopolniti, iz njega izbrati vsaj tri kandidate in o njih sprožiti tako imenovani poizvedbeni postopek.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.